10x de leukste doe-dingen met de kinderen in de winter

Met guur weer moet je bij ons thuis niet vreemd opkijken als de kinderen niet buiten komen. Van mij hoeven ze niet iedere dag naar buiten en zeker niet als het hard regent of waait. Als de zon schijnt daarentegen schop ik ze wel naar buiten als ze niet vanzelf gaan, figuurlijk dan – voor degenen die mij niet kennen, maar verder ga ik er niet zo spastisch mee om. Urenlang gamen, een filmpje kijken met popcorn, knutselen, winkeltje spelen, alle kastinhoud op de vloer uitspreiden, het mag hier allemaal. Toch houd ik dit ook niet dagen achter elkaar vol en sta ik soms te popelen om eens wat leuks met ze ondernemen. Het hoeft niet per se een dagje naar de dierentuin te zijn ($$$!), maar het kunnen ook simpele activiteiten aan huis zijn. Mocht je benieuwd zijn naar mijn favoriete doe-dingen met de kids die ik ieder jaar wel herhaal zet ik hieronder op een rijtje:

  1. Schaatsen! Voor ons toch wel hét winterse uitje van het jaar. Vaak meer dan één keer per jaar hoor, maar dan wel naar een echte ijsbaan. Wij gaan de laatste jaren altijd naar Triavium in Nijmegen, al zit er in de omgeving ook wel een lokaal ijsbaantje. De kinderen kunnen hun energie kwijt en je ziet ze observeren en leren snel van elkaar. Binnen een paar uur maken ze al grote vorderingen.
  2. Vogelvoer maken. Samen wat vet laten smelten, zaadjes er doorheen roeren en dan uitgieten in leuke vormpjes. Stokje erin, touwje erdoor en klaar is kees. Goed voor de natuur, educatief en het staat gezellig in de tuin. Doet het altijd goed.
  3. Iets lekkers bakken. Maakt niet uit wat; taart, een cake, pizza… Ik laat de kinderen soms zelf kiezen in de supermarkt wat voor baksel we weer eens samen gaan maken. Ik ben geen heel-holland-baktfanaat, maar met eenvoudige brownies uit een pakje poeder met water lijkt het voor de kinderen ook al heel wat. Prima te doen voor een middagje gezelligheid!
  4. Iets knutselen van Pinterest. Laat ze kijken naar leuke voorbeelden die kinderen makkelijk zelf maken en doe met ze mee. Ben je zo weer een uurtje verder en vaak maken ze iets waar ze daarna nog een hele tijd mee gaan spelen. Pinterest is een heerlijke app daarvoor.
  5. Hutten bouwen! Hoe kon ik die bijna vergeten. Een hut bouwen van kleden en stoelen hoef je de kinderen vaak geen twee keer te vertellen. Geef ze wat wasknijpers en kussen of een matras, misschien nog wat lampjes en ze zijn zo weer uren zoet. Winkeltje of vadertje-moedertje spelen is vaak wat ze daarna weer gaan doen. Geen kind aan.
  6. Naar de bioscoop. Wij doen dit niet zo heel vaak, meestal een paar keer per jaar. Films waar voor volwassenen ook een laag humor in zit doen het bij mij meestal goed. Zo heeft de hele familie er wat aan. En snoepen tijdens de film is natuurlijk wel net even dat extra speciale. Inclusief krakende M&M-zakjes – #sorrynotsorry Een paar leuke films van de laatste tijd die wij trouwens gewoon thuis met popcorn nog hebben gekeken zijn ‘Coco’ en ‘Pinguins – of Madagascar the movie’.
  7. Samen gamen met de kinderen. Ik houd dit meestal niet zo lang vol, maar de kinderen vinden het geweldig als ik bijvoorbeeld in Minecraft meedoe, leer hoe ik een kip bak op het fornuis en we samen in dezelfde wereld aan het bouwen zijn (multiplayer game). Ze komen dan allemaal online hoor, niemand die zijn eigen plannen trekt en weg gaat naar een ander spel. Ze leggen je graag van alles uit.
  8. Met lege dozen spelen
  9. Naar een museum met een museumjaarkaart.
  10. Hun kamer mooier maken, bijvoorbeeld samen een plant kopen in een mooi tuincentrum waar je ook kunt koffiedrinken.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *