O.b.s. Uniek: een basisschool die ik iedereen kan aanraden

Deze zomer doe ik mee aan de Mama Challenge 2016. Daarbij hoort een activiteit met betrekking tot de voorbereiding op het nieuwe schooljaar. Omdat wij gaan verhuizen en na de zomervakantie met een hele nieuwe basisschool voor onze kinderen te maken krijgen, pak ik het even anders aan en wil ik heel graag de oude basisschool nog extra in het zonnetje zetten ter afsluiting.

Om welke school gaat het?

Mijn kinderen schreef ik in op o.b.s. de Elskamp wat een jaar later fuseerde met o.b.s. ’t Palet. Er ontstond zo een nieuwe school waar nog een naam voor bedacht moest worden. Er werd d.m.v. een wedstrijd een naam bedacht door een leerling en dat luidt: ‘Uniek’. Deze openbare basisschool is onderdeel van een complex wat een kindcentrum gaat worden, met de Franciscusschool en de Koningin Beatrixschool. Het gebouw staat in een kindvriendelijke woonwijk de Maandereng te Ede, aan de Nicolaas Maesstraat, wat mooi aansluit op het kenniscampus wat inmiddels is ontstaan met de middelbare- en hogeschool in de buurt.

Waarom kies ik voor o.b.s. Uniek?

Wij kiezen voor openbaar

Wij kiezen voor een openbare school omdat dat het beste past bij onze opvattingen. Wij vinden het belangrijk en eigenlijk heel logisch, dat een populatie op school een afspiegeling van de populatie in de wijk is. Dus allerlei soorten religie en sociaal economische niveaus door elkaar en niet anders dan wat er in de buurt woont of wat de kinderen ook in de toekomst zullen tegen komen. De kinderen leren zo van elkaars gewoonten en leren spelenderwijs met elkaar om te gaan wat ten goede komt in hun toekomst.

Betrokken leerkrachten

Als kersverse ouder vind ik het belangrijk dat de leerkracht mijn kind en mij begrijpt. Ik voelde mij welkom tijdens het intakegesprek bij de directrice en tijdens de rondleiding. Met de eerste leerkrachten heb ik uitgebreid mee kunnen kennismaken en binnen korte tijd konden we elkaars gezichten al lezen. Bij de deur waar je je kleuter kon ophalen werd er tijd gemaakt voor een kort praatje; of het nu over een leuke activiteit ging of om een val, de oorpijn of de gymles, als ouder krijg je al het nieuws over je kind wel direct mee. En soms was een groet of een knipoog natuurlijk ook al voldoende. De oudergesprekken idem: ze waren open en eerlijk. De teamleden zijn goed op elkaar ingespeeld en vormen een gemotiveerd team met veel persoonlijke betrokkenheid. Ik kon volledig vertrouwen op de leerkrachten en andersom. De lijntjes zijn kort.

Een kleine, rustige school

Een school waarin het stil is als je ’s ochtends binnen loopt. Waar alle jassen en tassen netjes hangen en neergezet zijn en je niet struikelt over de steps, ‘flashing rollers’, skates e.d. dankzij een oplettende conciërge. En waar groepjes kinderen in de grote ruimte rustig kunnen werken en hoogstens je even aankijken als je binnen komt lopen. De klassen zijn tot nu toe klein gebleven tot maximaal 25 leerlingen per klas.IMG_20160708_081208

 Waar onderscheidt o.b.s. Uniek zich in?

Vakleerkracht gym èn muziek

Sport vinden wij belangrijk en we zijn blij dat een school dit wat uitgebreider kan aanbieden. Een vakleerkracht gym kan een gymles veel deskundiger aanpakken dan een ‘gewone’ leerkracht. Aan de conditie en vaardigheden wordt serieus hard gewerkt. Ook boffen ze met de aanwezige grote èn kleine gymzaal en het grote grasveld achter de gymzaal waar slechts een fietspad tussen ligt om over te steken. Geweldig vind ik is dat ze samenwerken met Sportservice Ede waardoor ze een heel gevarieerd aanbod aan sport en spel krijgen en mooie attributen. Muziek is, naast sport, tevens belangrijk voor de ontwikkeling en ook hier zijn voldoende benodigdheden voor. Het team en de directrice knokt er ieder jaar voor om in tijden van het opstellen van de formatie deze vakleerkrachten te behouden.

Meervoudige intelligentie

Ieder kind leert het makkelijkst op een bepaalde eigen manier. Deze school werkt met het VierKeerWijzer model waaronder Meervoudige intelligentie valt. Ieder kind heeft meerdere intelligenties waarbij er slechts een aantal sterk ontwikkeld zijn (getallen, taal, natuur of muziek, enzovoorts), klik voor verder uitleg hier. De leerkracht en de gebruikte methodiek biedt het kind de informatie altijd op de meest passende wijze aan. Bij mijn kinderen merk ik dat ze allemaal andere voorkeuren hebben en dat past mijn inziens wel bij dit leermodel.

Kanjertraining

Dat je kind gepest wordt lijkt mij echt vreselijk. Gelukkig bestaat hier een methode voor waar de school zich hard voor maakt en dat heet de Kanjer Training. Al bij de kleuters wordt deze Kanjer Training gegeven en dat konden ze bij mij thuis keurig navertellen als vierjarigen. Ik vind het geweldig dat hier veel aandacht aan wordt besteed en zeker ook tot aan groep 8.

Er zijn nog veel meer belangrijke, positieve aspecten aan deze school, waaronder de heterogene groepen in plaats van combinatieklassen, maar daarvoor kun je beter de website van o.b.s. Uniek even bekijken. Ook goed om te weten is dat de veiligheid en het schoolklimaat het hoogst scoorden afgelopen jaar tijdens een onderzoek van de schoolinspectie en dat is een belangrijke waarde. (Check meer resultaten en waarderingen op Scholen op de Kaart!) Ik wens de school nog vele nieuwe kinderen en een hele mooie toekomst toe.

IMG_20160704_081508


Lees hier hoe Kimberley zich voorbereid op het ‘nieuwe schooljaar’ in het thuisonderwijs (interessant!).

Lees hier wat Merel nu daadwerkelijk nodig vindt voor haar dochter in groep 7 straks, ten opzichte van wat haar dochter noodzakelijk vindt.

Lees hier bij Mama’s met Thee hoe zij haar dochters voorbereidt op groep 8 met in de eerste schoolweek al het schoolkamp!

4 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Merel schreef:

  Klinkt inderdaad als een fantastische school. Vooral hun benadering van intelligentie spreekt me aan, omdat iedereen daarbij de kans krijgt zijn talent te laten zien. Iemand die minder is in rekenen maar goed in muziek hoeft niet onder te sneeuwen, zoals in het huidige onderwijssysteem vaak het geval is. Hopelijk is de nieuwe school net zo fijn!

 2. Liess schreef:

  Klinkt idd als een leuke school. Ik vind de uitstraling ook leuk vanaf de buitenkant.. klein en veel plein ruimte eromheen.
  Mijn schoonouders wonen er recht tegenover toevallig.

  1. Ramona schreef:

   Oh toevallig! Grappig dat je dat zegt. Veel ouders willen een beter plein. Wordt binnenkort opgeknapt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *