Een zoektocht naar de favoriete spijkerbroek voor jongens

Favoriete spijkerbroeken voor jongens

Als moeder van vier zonen ben ik dik zeven jaar goed bekend met spijkerbroeken. Ze zijn makkelijk te matchen met andere kledingstukken en laten we eerlijk zijn: als er een klein deel van de kledingwinkel uit jongenskleding bestaat, bestaat zeker een kwart daarvan uit allerlei soorten jeans. Onze oudste drie jongens van zeven, vijf en vier jaar oud dragen alle drie regelmatig tot alleen maar spijkerbroeken. Ook Ian draagt van baby af aan, net als zijn broers, regelmatig (zachte) spijkerbroeken. Het leek me leuk om te laten zien voor welke spijkerbroek ik kies.
Een zoektocht naar de favoriete spijkerbroek voor jongens - Kijk, mama!

Wat vind ik belangrijk bij het kiezen van een spijkerbroek?

 • Ze mogen van mij niet te duur zijn.
 • Ze moeten wel lang mee gaan. Zeker bijvoorbeeld een half jaar veelvuldig dragen op zijn minst
 • Een stoere broek met mooie stiksels of vage vlekken vind ik leuker dan een effen broek.
 • De kinderen moeten ze zelf aan en uit kunnen trekken.
 • Een stuk of drie √† vier verschillende soorten spijkerbroeken in de kast vind ik ruim voldoende om mee te vari√ęren en om simpelweg regelmatig te wassen.

Wat zijn de veelvoorkomende problemen bij jongensspijkerbroeken?

 • De kniestukken gaan snel, of als eerste, kapot. Vooral bij gebleekte kniestukken; de stof is hier vaak minder sterk.
 • De sluiting is lastig of gaat kapot
 • De pijpen zijn te smal, waardoor ze de broek zelf niet uit krijgen met bijvoorbeeld gymles
 • Er zitten vervelende knoopjes aan de kontzakken, waardoor ze niet lekker zitten op een stoel

Een zoektocht naar de favoriete spijkerbroek voor jongens - Kijk, mama!

Welke spijkerbroeken hebben we uitgeprobeerd?

 • De spijkerbroeken van de HEMA vind ik doorgaans voor de grote jongens te braaf (saai) en bovendien gaan ze erg snel kapot. Dat laatste had ik niet verwacht, omdat ze door de dikke stof en veelal effen kleur er sterk uit zien. Toch is de kwaliteit minder goed dan gehoopt. 15 euro klinkt niet duur, maar toen ik √©√©n broek na een maand al weg moest gooien (en dit bleef niet bij √©√©n geval), heb ik er graag een tientje meer voor over om een betere √®n leukere broek te kopen. Omdat de broeken niet duur zijn en de HEMA dichtbij was, heb ik regelmatig broeken van de HEMA in huis gehad. Na een tijdje heb ik echter wat beters ontdekt, want goedkoop bleek echt duurkoop.
 • Broeken van de Zeeman zijn doorgaans nog veel goedkoper. Helaas is de stof vaak een stuk dunner en gaan ze ook snel kapot of krijgen hele vale plekken (maar dat wil ik toch juist? 😉). Verder vind ik een broek van Zeeman er zelden leuk uit zien. Hetzelfde verhaal geldt voor H&M, alhoewel ik daarvan de duurdere broeken nooit heb gekocht en hier niet over kan oordelen.
 • De broeken van de C&A zien er soms wat leuker uit dan die van de HEMA, echter gaan deze ook snel kapot en zijn vaak net wat duurder.
 • De skinny jeans van de Shoeby kunnen de jongens niet zelf aan of uit krijgen.
 • De gewonnen jeans van het merk D-Rak uit de winkel Allez-Kidz (Julians zogenaamde ¬īzachte¬ī broek) zijn favoriet en hip, maar kosten wel een hoop geld in mijn ogen (40 euro per broek)

Een zoektocht naar de favoriete spijkerbroek voor jongens - Kijk, mama!

Welke spijkerbroek kies ik?

 • Lukas, de oudste, is degene die het vaakst nieuwe spijkerbroeken krijgt en die gaan soms¬†over op zijn broers. Voor hem koop ik vrijwel altijd broeken bij Shoeby. Skinny jeans zijn te smal om zelf uit te kunnen trekken, maar de Slim Fit en Regular Fit jeans van Mitch of MTC doen het eigenlijk altijd goed. Ze zijn 55 euro voor twee stuks of hooguit 30 euro per stuk. Ze zien er leuk uit en hebben een goede pasvorm. Als ze nog iets te ruim zijn gebruikt Lukas een riem, maar als het even kan draagt hij ze zonder. ¬†Na een half jaar veelvuldig dragen gaan meestal de knie√ęn toch kapot, maar voor die prijs vind ik dat niet erg. Soms blijven ze wel heel en kan Julian ze nog aan. Er is veel keus in de winkel qua kleur en pasvorm en ze liggen altijd duidelijk in het zicht op de tafel¬†op de jongensafdeling.

Een zoektocht naar de favoriete spijkerbroek voor jongens - Kijk, mama! Een zoektocht naar de favoriete spijkerbroek voor jongens - Kijk, mama! Een zoektocht naar de favoriete spijkerbroek voor jongens - Kijk, mama!

 • De spijkerbroek van Julian bij Allez-Kidz van D-rak leek¬†mij altijd te duur (Julian kreeg¬†de zelf gekozen broek kado dankzij een wie-het-langst-in-de-lucht-aan-de-spijkerbroek-blijft-hangen-wedstrijd), maar ik merk dat hij deze heel fijn vindt zitten en bovendien blijft hij lang mooi en zacht. Uiteindelijk gaat zo’n broek langer mee dan wat HEMA broeken samen.
 • Babybroeken van de HEMA zijn echter wel prima en koop ik regelmatig. De oudste drie hebben vaak op de knie√ęn gekropen en deze kleine maten zijn voor een kleine prijs lang mee gegaan. Daarnaast hebben¬†de babybroeken meer leuke details¬†dan de HEMA jeans¬†voor de grotere jongens.

Een zoektocht naar de favoriete spijkerbroek voor jongens - Kijk, mama!

Duur of duurzaam

Door de jaren heen merk ik dat bepaalde duurdere broeken vaak toch langer mee gaan dan wat goedkope broeken achter elkaar en bovendien beter bevallen. Goedkope jongensbroeken van de H&M, Zeeman, HEMA en C&A zijn in mijn ogen toch vaak duurkoop, maar broeken van bijvoorbeeld 70 euro per broek vind ik tot nu toe echt veel te duur.
PS: Lees ook eens dit artikel over hoe wij over zijn gegaan op duurdere T-shirts die langer mee gaan en minder tot niet naar zweet stinken door betere ventilatie en uiteindelijk voordeliger zijn dan veel goedkope katoenen shirts van andere winkels.

Wat heeft jou voorkeur bij het kiezen van een spijkerbroek?

 

2 reacties

 1. Jemig wat uitgebreid (en goed!). Ik heb zelf geen jongens, maar een meisje. Maar als ik naar haar en naar mijzelf kijk dan hebben we eigenlijk een mix van duur, goedkoop en tweedehands. Tweedehands zijn vaak de iets duurdere merken. De broekjes van H&M vind ik persoonlijk best goed. Voor mijzelf? Ik ben – als een van de weinigen – dol op de skinny very low jeans. Ik heb deze variant van H&M in bijna alle kleuren en ik vind ze super! Kwalitatief zeker dunner dan de duurdere merken. Maar de pasvorm is goed. Liever nog koop ik ze bij Mango (bij voorkeur in de aanbieding) want die pasvorm is ideaal. En de jeans is wat dikker. Mijn favoriete spijkerbroek is van Bj√∂rn Borg (het wordt wat saai, maar ook de low skinny) maar die wordt helaas niet meer gemaakt. Na een hele zoektocht op Marktplaats heb ik nog een exemplaar kunnen bemachtigen. Ik ga maar weer eens zoeken trouwens ūüôā

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.