YES! Een Lidl kokospalm voor maar €5,99. En nu?

Let op, dit is een blog uit 2017.

Jezelf verdiepen in de verzorging van een kokospalm na de leuke aanbieding van Lidl (slechts 6 euro voor deze eyecatcher!) is geen overbodige luxe. Hoe houd ik deze exotische plant in leven in ons Nederlands klimaat of onze huiskamers? Ik heb verschillende websites bekeken met ieder hun verhaal en kwam met mijn eigen extractie van informatie waarmee ik het avontuur aan ga met mijn nieuwe plant.
Kokospalm verzorging

Temperatuur

Niet onder de 10 graden of onder de 18 graden is wat ik tot nu toe heb kunnen vinden. Kortom: ik zet ‘m nog niet buiten’ s nachts. Overdag kan de beauty wel naar buiten nu het zo warm is.

Luchtvochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid van 70 tot 80% is belangrijk voor deze plant. Dat halen we binnen niet, maar in Nederland buiten wel. Bij droogte evt de bladeren nat sproeien. Zeker als je er toch voor kiest deze plant binnen te zetten

Geen tocht

Zet deze plant niet in de tocht (twee openstaande ramen/deuren tegen elkaar). Misschien zou een beschutte plek in de tuin ook beter zijn, zoals tegen een warme muur.

Zonlicht

De plant houdt van veel zonlicht, maar niet te direct. Dat vind ik wel een beetje lastig bij ons in de tuin want op het zuiden heb ik weinig indirect licht, tenzij ik ‘m onder de boom zet. Lijkt me nou ook weer niet optimaal. Ik houd’ m voorlopig in de zon en kijk het even aan.
Kokospalm verzorging

Verpotten

De wortels willen de diepte opzoeken, dus verpotten lijkt me zinvol. Let erop dat de kokosnoot boven de aarde uitsteekt.

Lengte

Ik vermoed na enig zoekwerk, dat deze hooguit twee meter kan worden. Ze groeien hard als ze het naar hun zin hebben.

Leeft niet lang

Meestal overleven ze de winter niet, omdat het te droog is in onze huiskamers (denk aan de tropische luchtvochtigheid die ze gewend zijn). Buiten is het uiteraard te koud, maar binnen moet je vanwege de droogte dus dagelijks de bladeren sproeien. En of ik daar aan denk???
Kokospalm van Lidl

Update

De plant is 8 maanden na de koop overleden wegens uitdroging… In de winter en herfst stond de plant in de badkamer, maar ik denk dat de omgeving toch te droog is geweest.

9 reacties

 1. Channa

  Menig plant heb ik met al mijn goede bedoelingen onder de zoden gewerkt.
  Nou raadpleeg ik het internet maar jouw ervaringen beloven weinig goeds voor mijn nieuwe aanwinst (kokospalm Jumbo €6,99)
  Ik mag niet al te goed voor m zorgen want de ervaring leert dat ik ze overvoer.
  Ik wens m alle goeds

 2. Kirsten

  Mijn plant leeft nog steeds ..
  En heb hem toch al een dik jaar geleden gekocht bij de lidl en staat gewoon in de woonkamer, veel doe ik er niet mee geef hem af en toe eens water.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.