Hoe snoei ik de heg en andere struiken?

on

Het is weer tijd om te snoeien. Jan denkt dat dat in het najaar moet en Piet zegt nog een maandje wachten, maar geloof me; het is oké. Ten eerste heb ik er nu tijd voor, want over een maandje heeft deze zuster Klivia misschien weer 30 overuren te werken. Bovendien erger ik mij steeds meer aan de lange slierterige sprietjes die boven ‘het maaiveld’ der heesters uitsteken. Heesters zijn trouwens struiken in de tuinwereld. Geleerd op internet.

Wanneer hedera snoeien? - Kijk, mama!

Snoeien in het voorjaar

Welke heesters snoei je in het voorjaar? Ik kom nog uit de tijd dat meisjes niks te maken hadden met snoeiwerk, maar ik heb mezelf geleerd dat het vrij simpel is. Als struiken uit hun vorm groeien en ze gaan er wild uitzien – vergelijk het met het kapsel van je zoontje als het twee maanden niet geknipt is of als je zelf de tondeuse hebt gepakt en je ziet dat je met de schaar toch nog wat aan de afwerking moet doen – dan is het tijd om te snoeien. Dat kan mei zijn of april, maar juni is ook prima. Meestal afhankelijk van het weer, hoe de boel er buiten bij hangt en je schaarse vrije tijd. Weg met die strakke snoeischema’s.

In het najaar check je gewoon nog een keertje of er wat gesnoeid moet worden voordat de vrieskou er overheen komt, maar voor mij zit het gros van het snoeiwerk in het voorjaar.

Fruitbomen natuurlijk niet (tenzij je geen zin hebt in die aangevreten appels en zure kersen); die snoei je in het najaar.

Wanneer snoeien? - Kijk, mama!

Snoei een uitgebloeide sering

De aanleiding vorig jaar om te beginnen met snoeien was voor mij de conifeer met de wilde felgroene jonge takken, dit jaar was de uitgebloeide sering mijn startsein. Mijn oude sering met enorme wildgroei en anderhalve bloem was uitgebloeid en om deze struik op te pimpen (de bloemproductie te stimuleren) moest deze goed gesnoeid worden. Ik heb ‘m ontdaan van alle oude bloemen, maar ook de naar binnen gegroeide takken en takken die volledig de weg kwijt raken. Vergeet de jonge scheuten onderaan de stam ook niet weg te halen. Daar had ik er ook zo’n 38 van. Laat wat takken (zijscheuten van de oude bloemen) met rust verder om bloemen te vormen volgend jaar en behoud de basisvorm met enkele mooie hoofdtakken.

Vervolgens ging ik verder met de buxus (waarbij ik juist de bolvorm moest terugtoveren), de ellendige prikstruiken, de hulst en de Japanse es, maar bij die laatste laat ik de felrode pieken mooi zitten tot in het najaar. Verder kan de conifeer gesnoeid worden en natuurlijk de hedera (abonnement op die laatste, want zes keer per jaar voor een strakke klimop), maar ook de gouden/blauwe/witte regen met al haar zwierige tentakels.

Wanneer snoeien? - Kijk, mama!

Bloemen kosten energie

Zoals het voor ons vrouwen een heel gedoe kan zijn om je haar te fatsoeneren en make-up op de juiste manier op te brengen (want föhn, olie, wax, acne crème, foundation, mascara, oeps uitgeschoten, wattenschijfje met remover, lippenbalsem, wenkbrouwhaar trekken, haar opnieuw nat maken wegens mislukking, alles opnieuw, man vraagt waar je blijft, enz.), kost het voor een plant ook veel energie om met zijn of haar bloemen te pronken. Daarom is het goed om uitgebloeide bloemen er zo snel mogelijk uit te snoeien. Dat bespaart de plant moeite om de bloem kwijt te raken of vruchten te maken, dus ook energie.

Ik doe niet altijd aan bloemen verwijderen trouwens. Uitgebloeide bloemen kunnen mooi zijn (Annabelles, soms sedum) of ik heb simpelweg geen zin om te snoeien. Bovendien heb ik ook nooit rampscenario’s meegemaakt als ik een jaartje niet heb gesnoeid. Maar jarenlang niet snoeien is voor mij een no-go.

Sommige planten schijnen trouwens twee keer per jaar te bloeien als je ze snel snoeit. Dat heb ik eens gehad met de forsythia. De wattes? Die gele bloemetjesstruik die je al vroeg in het voorjaar in menig voortuin ziet bloeien, contrasterend in alle winterse treurigheid.

Wanneer snoeien? - Kijk, mama!

Materialen voor het snoeien

Als je weinig struiken hebt is een heggenschaar een prima hulpmiddel. Ik had voor onze oude tuin een grotere heggenschaar en een snoeischaartje, beide van Gardena, om vervolgens zeven  jaar mee vooruit te kunnen.

Wanneer snoeien? - Kijk, mama!

Momenteel gebruik ik voor onze nieuwe grote tuin meer materiaal. Namelijk een electrische heggenschaar (Gardena), een takkenschaar (Lidl = prima!), tuinhandschoenen (man waardeert gebloemde variant van Lidl NIET), een veiligheidsbril (Action) en twee verlengsnoeren om overal bij te kunnen met de electrische heggeschaar. Vergeet de bladhark, de bezem en de stoffer en blik niet. Sinds kort gebruik ik ook de kruiwagen om te laden en te lossen. Last but not least; een fijne werkbroek met afritsbare pijpen om eventueel de onverwachte hitte te trotseren.

Techniek bij heesters snoeien

Haal de lange jonge scheuten eraf als ze de vorm van je plant verpesten. Ook takken die gewoon in de weg zitten kunnen eraf, maar blijf altijd het geheel in de gaten houden. Het moet wel een mooie plantenvorm behouden. Verwijder desnoods een plant als je voorheen schattige plantjes van het tuincentrum zijn uitgegroeid tot monsterachtige elkaar opetende takkenbollen.

Met een electrische heggenschaar en een stel vrouwenspierballen werk je het prettigst met langzame zwaaiende bewegingen. Ik zweer het je dat ik iets in mijn oog geschoten kreeg toen ik eens geen veiligheidsbril op had, dus… op doen.

Ik vind het zelf prettig om de onderste takken boven de grond ook te snoeien zodat ze geen wortels kunnen schieten (en zichzelf daardoor vermeerdert) en dat ik met de bladhark er zo onder kan om de grond te kunnen vrijmaken van troep.

Fleur gemeentegrond op voor een geheel nette uistraling

Werk eventueel je boomspiegels (grond om de boom in de straat) en het gemeentebermpje bij, want dat geaai van de gemeentewerkers over die struiken geeft niet altijd het gewenste effect. Zo heb ik een looppaadje gemaakt tussen gemeentegrond en mijn struiken in, zodat ik er vanaf nu beter bij kan.  Nu heb ik de lange uitlopers sneller in de smiezen en kan ze direct teckelen om een nieuwe jungle van gemeenteplantsoen in eigen tuin te voorkomen. Bovendien moet je de overheid soms ook een beetje helpen en zelf de handen uit de mouwen steken.

Wanneer snoeien? - Kijk, mama!

Aandacht voor de afwerking

Veeg alles aan en verwijder je afval zodat het groen de ruimte krijgt weer te gaan pronken over enkele weken. Dus niet stiekem al je zooi ergens onder harken. Je krijgt er spijt van. Veeg ook de stoepranden mooi aan voor een strak effect en trek meteen ff dat onkruid de voegen uit. Hoppa, hartstikke strak allemaal. Ruim de boel op en kijk nog even naar het resultaat, voel je gelukshormonen weer even door je lichaam stromen en vraag jezelf af of je wel het juiste beroep hebt gekozen. Dan mag je daarna aan de koffie.

Ohja en handcrème achteraf is geen overbodige luxe.

Nog vragen?

One Comment Voeg uw reactie toe

  1. Vlijtig Liesje schreef:

    Ik vind dit een handige post. Ik doe meestal maar wat namelijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *