Gratis uitje met kinderen? Zoek een kabouterpad!

Wel eens van kabouterpaden gehoord? Het is een initiatief van Staatsbosbeheer om kinderen op een speelse manier meer te betrekken bij de natuur. En ik vind dat een heel goed idee, dus ik was wel benieuwd toen ik hoorde dat er een kabouterpad niet zo ver bij ons vandaan is. Wij gingen op pad in Renkums Beekdal.

Kabouterpad Beekdal - Kijk, mama!  

Wat is een kabouterpad?

Een kabouterpad is een route in de natuur van 500 tot 1500 meter, waar kabouters te vinden zijn. Je kunt de kinderen er naar laten zoeken, want ze zijn natuurlijk verstopt in of om de bomen achter hun kleine deurtjes. Er hoort een verhaal bij met opdrachten (wisselend per seizoen) die onderweg voorgelezen kan worden aan de kinderen. De wangen van de kinderen kunnen rood geschminkt worden (denk aan de kaboutertjes van schilder Rien Poortvliet) en verder hoort er een pakket bij met bijvoorbeeld puntmutsen die de kinderen op kunnen doen, een verassing en wat lekkers, dat zal per plaats vast verschillen. Dit is ook goed mogelijk voor bijvoorbeeld een kinderfeestje. Het leeftijdsadvies is van 3 tot 7 jaar.

  

Gratis, maar niet alles

Het kabouterpad kun je gratis bewandelen, maar als je het helemaal compleet met muts en een verhaal met opdrachten wil doen, moet je in Renkum althans, 5 euro per kind betalen (wat ik best wel een beetje veel geld vind). Ik trok vandaag mijn eigen plan en ging eerst maar eens zien of we zonder puntmuts ook lol konden hebben op dit kabouterpad.

 Tuin van Natuurcentrum Beekdal - Kijk, mama! 

Openingstijden van het startpunt

Eenmaal aangekomen bij Renkums Beekdal, bleek dat het natuurcentrum gesloten was. Dus check naast je luiertas, je buggy, je waterfles, je camera, je telefoonbatterij en je hoeveelheid kinderen in de auto ook altijd even de openingstijden, mocht je per se het kabouterpakket willen. Ik weet dus niet wat er verder nog in het kabouterpakket zit als je vijf euro zou betalen in Renkum, anders had ik het even gevraagd. Plas ook thuis even van tevoren is mijn advies, mocht je voor gesloten toiletdeuren komen te staan met hoge nood en geen wildplasboete willen riskeren…

De route wijst zich vanzelf door kabouters

Het kabouterpad was duidelijk aanwezig in Renkums Beekdal, vlakbij de parkeerplaats al te zien. Er stond een groot kabouterhuis en een wegwijzer in de vorm van een kabouter en alle andere paden werden aangegeven met andere kabouterpaaltjes. De route was gemakkelijk te volgen voor de kinderen, die mij daardoor ´de weg konden wijzen´. Dat vinden ze hier altijd erg leuk. (Ze weten vast hoe slecht mijn richtingsgevoel is.)

Kabouterpad Beekdal - Kijk, mama! 

Toegankelijkheid bospaden

Normaal is lopen met een buggy door het bos niet te doen. Zeker niet met een driewielige Quinny Zapp (die ik sowieso afraad). Maar dit kabouterpad ging eigenlijk best goed op wieltjes. Ik heb alleen een stuk door een grasveld met de Quinny achterstevoren moeten lopen, wat ik geen probleem vond. Ian (nu 2 jaar) heeft het hele pad makkelijk zelf kunnen lopen, dus eigenlijk had ik het ding voor de wandeling niet eens nodig. De paden zijn ook heel breed, wat weer goed van pas komt bij vier broers die de route nog eens drie maal over rennen.

Veelzijdige, mooie route

De route in Renkum was echt heel veelzijdig en prachtig. We liepen langs een holle boom, een speelweide, een sloot, een ondiepe poel en natuurlijk door het mooie bos. En dat in zo´n korte afstand! Echt heel erg leuk. Bovendien is er nog een mooie speelplaats met een waterstroompje voor de kinderen met waterpomp; te vinden aan het begin (en dus ook het einde) van de route.

  

Kortom, ik vond dit korte uitje echt heel geschikt met alle vier de kinderen. Ondanks dat we dit zonder kabouterpakket hebben gedaan, hebben ze zich heel goed weten te vermaken. Dit kwam met name door de wegwijzers en de kabouters in hun verstopte huisjes op de route. Het begon pas te regen toen we nét in de auto zaten, maar dat geluk kan ik niet iedereen garanderen.

Meer informatie

Lees op de site van Staatsbosbeheer meer over kabouterpaden en waar ze te vinden zijn. En bekijk deze boswachtersblog uit Westerschouwen of deze boswachtersblog uit Hoenderloo eens voor een leuke indruk van de kabouterpakketjes in werking. Ik moet er wel bij zeggen dat de kabouterpaden niet zo efficiënt gevonden worden op al deze sites. Google dus vooral wat rond is mijn advies.


Dit artikel is onderdeel van de gratis uitstapjes in de Mama Zomerchallenge 2017. Kijk voor een ander gratis uitstapje op de site van mama Roxanne voor deze gave boerderij in de buurt van Utrecht, wat voor mij (helaas!!) een beetje ver rijden is.

9 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Vlijtig Liesje schreef:

  Kabouterpaden zijn geweldig! Wij hebben er hier ook eentje in Ruurlo. Ook heel geschikt voor verjaardagen en zo.

 2. Roxanne schreef:

  Wat leuk! Ik ga het eens opzoeken. Ik ken wel de klompenpaden hier in de buurt, maar die zijn meer voor volwassenen.

  1. Ramona schreef:

   Ja klopt, al zijn die ook vaak mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *