Plant zonnebloemen!

Ben je net als ik, laat begonnen met tuinieren dit jaar? Door verhuizing of andere omstandigheden? En heb je tot juli nog geen tijd gehad om een plan voor de tuin te maken? Jammer dat de keuze dan niet reuze is. Je weet immers niet goed waar er paden, bomen of struiken komen, waardoor je ook nog geen bloemenborder kan aanleggen. Grote struiken of bomen kun je beter in het najaar planten dan in de zomer vanwege de kans op uitdroging, dus veel vaste planten in je tuin zetten is geen goed idee. Toch is er een alternatief voor dit eerste jaar, wat ik ook bij ons vorige huis heb toegepast. Zonnebloemen! Zonnebloemen zijn handig om een kale tuin er in korte tijd nog fleurig uit te laten zien later in het tuinseizoen.
In het kader van ´Pimp je tuin of balkon´ wil ik pleiten voor meer zonnebloemen in de tuin. Ik ben niet zo van de brocante lantaarntjes, Xenoskussentjes en hoogglans roze-met-witte-stippen bloempotten in de tuin. En vooral geen van-kleur-veranderende solarlampjes in vlinder- of vogelvorm die je na iedere storm weer op zijn plaats moet prikken. De tuin mooi maken betekent voor mij vooral zoveel mogelijk verschillende soorten planten in de tuin zien te krijgen voor een zo mooi mogelijk geheel. En een balkon heb ik niet.
Zonnebloem met bij
Zonnebloempitten zijn makkelijk te verkrijgen. Ze kosten per zakje hooguit 1 of 2 euro of misschien heb je ze van iemand uit een oude zonnebloem kunnen krijgen. En wat dacht je van rondslingerend vogelvoer?
Zonnebloemen kunnen snel heel hoog worden met grote frisgroene bladeren en hebben heel weinig verzorging nodig. Hun gele bloemen vallen op en vrijwel iedereen vindt het een leuk gezicht.
Een zonnebloem groeit met name in de lengte. Heb je weinig ruimte? Er is altijd wel ergens ruimte voor een zonnebloem! Een enkele zonnebloem kan van afstand al snel een leuk straatbeeld geven.
Zonnebloem bijna open

Leuk voor kinderen

Waarom houden kinderen van zonnebloemen? Zonnebloemen zijn duidelijk zichtbaar en te herkennen en je moet geduld hebben om eindelijk een bloem te kunnen zien ontstaan. Ook kun je de stengel samen opmeten en is het voor de kinderen in het najaar een leuk klusje om de pitten uit de kop te verzamelen! Er is met een zonnebloem dus best veel te ontdekken voor kinderen. (Lees hier mijn andere blog over tuinieren met kinderen)
En wist je dat zonnebloemen altijd met hun gezicht naar de zon kijken en dus meedraaien met de zon? Leer het de kinderen!
Zonnebloemen voor kinderen

Verschillende soorten zonnebloemen

Zoals er verschillende soorten bomen bestaan, bestaan er ook talloze soorten zonnebloemen. Vergeet niet dat de lengte van deze bloemen ook heel erg kan verschillen. Zo heb je ze van een meter hoog, maar soms zie je ze langs de weg staan van wel vier meter! Welk zaad moet je dan hebben? Lees vooral op de achterkant van het zakje zaad hoe hoog ze ongeveer worden. Wil je ook een hele grote zonnebloem? Koop dan zaad van ´reuzenzonnebloemen´. Verder zijn er ook zonnebloemen die meerdere vertakkingen met bloemen aan één steel kunnen krijgen. Ook een aanrader kan ik je vertellen! En wat dacht je van de roodgekleurde zonnebloemen? Die heb ik zelf nog niet gehad, maar ga ik zeker eens proberen. Bekijk dit aanbod van koopzaden.nl eens voor een indruk wat er allemaal mogelijk is.

Voorzaaien of direct in de grond?

Ik heb beide manieren geprobeerd en merk dat je kans hebt dat vogels je zaden uit de grond weten te vinden om vervolgens op te eten. Zelfs al zaai je ze enkele centimeters diep onder de grond, vaak worden ze toch gevonden. Ik heb in onze huidige tuin gemerkt dat er maar weinig zonnebloemen op kwamen en er verdacht veel vogels aan het rondscharrelen waren. Zodoende heb ik een extra zakje zaad gekocht en deze in bekertjes voorgezaaid. Deze zijn allemaal opgekomen en heb ze na twee weken al in de tuin kunnen planten. Verder lusten slakken ook jonge zonnebloemplantjes, waardoor voorzaaien ook in je voordeel kan werken. Een net spannen boven de grond voorkomt wel dat de vogels aan je zaadjes komen, maar houden de slakken niet tegen.
Zonnebloem kijkt naar de zon - Kijk, mama!

Steun en beschutting

Houd er rekening mee dat ze om kunnen knakken door een stevige wind, zelfs al zijn de stelen 3 centimeter dik! Zet er dus vrij vroeg een stok bij. Soms worden ze zo groot dat een stok van een meter echt niet voldoende steun meer geeft en een langere stok nodig is. Bind anders een touw vanaf de schutting er omheen of leg een stuk touw om een groepje zonnebloemstengels aan. Doe dit op een paar verschillende hoogtes.

Hangen de bladeren slap naar beneden? Geef water!

Het spreekt voor zich, maar let erop dat ze niet uitdrogen. Wij hebben er een paar onder een boom staan, waardoor deze minder regenwater ter beschikking hebben. Ze laten al snel zien wanneer ze dorst hebben door hun bladeren te laten hangen. Als je ze binnen een paar dagen water geeft ben je niet te laat en herstellen ze zichzelf weer.

Help de vogels

Vogels zijn gek op zonnebloempitten. Je kunt de bloemen na de bloei dus laten hangen en laten leegeten door de vogels. Als je de pitten wil bewaren voor volgend jaar, moet je de dus opletten dat je de vogels net voor bent door de kop eraf te snijden vlak voordat de pitten rijp zijn. De pitten rijpen nog even door als je ze op een plekje binnen legt. Liefst in de schuur of in de kelder, waar het niet te warm en donker is.

Flinke wortelkluit

Houd er rekening mee dat de bloemen een flinke wortelkluit kunnen hebben. Zo heb ik er Ă©Ă©n gehad van een reuzenzonnebloem met een diameter van zeker een halve meter. Een hele klus om weer uit de tuin te krijgen.
Als de zonnebloemen er na de bloei weer uit gaan, heb je in het najaar en voorjaar weer alle tijd en ruimte om een mooie vaste plantenindeling te maken voor het nieuwe jaar. Nog een laatste tip: zet de langere zonnebloemen een beetje achter de lagere zonnebloemen voor het mooiste zicht.

2 reacties

  1. Pingback: Aankondiging: de Mama Challenge 2017 - Kijk, mama!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.