Afval rapen met de kinderen: gewoon doen!

img_20161122_163116
Wat ik bijna vergeten te zeggen was is dat ik de kinderen regelmatig de omgeving leer schoon te houden. Dat is niet vanzelfsprekend; er wordt namelijk veel troep op de grond gegooid terwijl dit erg slecht is voor de natuur.
Dus het is de verantwoordelijkheid van de ouders/volwassenen dit een beetje bij te brengen aan de kinderen. Ik klink nu echt als een oude taart, maar ik ben ervan overtuigd dat de basis thuis ligt. Dus pak een vuilniszak en trek er op uit! Bijkomstig voordeel is dat de buurtjes zeer te spreken zijn over je.

Wat heb je nodig?

  • Een vuilniszak

img_20161122_162903

Niet nodig, maar wel handig:

  • Kleine boterhamzakjes voor om de handjes of handschoenen (vond ik zelf niet nodig, slechts even handen wassen achteraf)
  • Een grijpstok. (5 euro bij Lidl en het geeft nog plezier ook.)
  • Een karretje of kinderwagen om het tillen van de vuilniszak te verlichten.
  • Neem evt wat speelgoed en drinken mee.

img_20161122_160805 img_20161122_163345 img_20161122_160822

Hoe beleefden wij dit?

We zijn met de jongste in de kinderwagen naar buiten gestapt. Ik had de vuilniszak en de kinderen mochten om de beurt de grijpstok gebruiken. Deze was nieuw, dus dat motiveert goed. Julian nam nog een bal mee om eventueel ergens te kunnen spelen. We begonnen vanaf de voordeur langs de seniorenwoningen, bankje van de hangjeugd en liepen langs de vijver weer terug. Ik hielp zelf even wat blikjes uit het water te vissen en de rest mochten ze met alle plezier zelf doen. De jongens hielden nauwlettend hun beurt in de gaten en keken al voor elkaar waar wat te vinden was. We kwamen naar schatting binnen drie kwartier thuis en hadden zeker een halve vuilniszak vol aan troep meegenomen!
img_20161122_164856

Wat kun je nog meer doen?

Ruim eens een speeltuintje op terwijl de kinderen aan het spelen zijn. Gooi gevonden troep in de aanwezige prullenbak of neem eens een bezem of bladhark mee en maak alles netjes aan kant. Waarom zou je wachten tot de gemeente het eens doet?

En trouwens: je maakt andere kinderen nieuwsgierig en bewust: ´Mevrouw, waarom doet u dat?´

Een mooi moment dus om andere kinderen erbij te betrekken, al is het maar als eye-opener.

img_20161122_164529-1 img_20161122_161531

Deze blog is onderdeel van de Mama Challenge 2016 waarbij je een ander belangeloos gaat helpen. Lees ook eens over hoe Ilse met haar kind een ´herbruikbare knuffel´ doorgaf, de kinderen van Kimberley speelgoed schenken aan kinderen die minder hebben (knap!), Merel ging koken voor haar zwangere zusje en  Fleur zichzelf aanmeldde als stamceldonor.

Published by

3 Replies to “Afval rapen met de kinderen: gewoon doen!

  1. Goed bezig jullie! En wat geduldig dat ze zo goed op hun beurt wachten!
    Moeten wij misschien ook eens doen met de oudste…
    Die vindt het ook super om plastic naar de container te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *