Tuindingen | Lupines in de medogenloze natuur

De krullende peulen van de lupine zitten vol ronde zaadjes. Grijs/bruin/zwart van kleur. Tuintje 737 vorig jaar had zaad in overvloed en dit kon gebruikt worden in de nieuwe tuin: Tuintje Van Goede Hoop. Kleine  vingertjes van Marc (4) hielpen graag mee ze in kweekbakjes uit te zaaien. Een zorgvuldig taakje dat met liefde uitgevoerd werd en met positief resultaat: één voor één kwamen de zaadjes uit.

Kind zaait in kweekbak - Kijk, mama!

Het eerste kopje stak verheuglijk uit de grond met zijn frisgroene ronde blaadjes. Sommige zaadjes hebben maanden de tijd nodig gehad zich te openen. De lange dunne stelen en de open handvormige blaadjes laten zich uiteindelijk zien. Maar, alles nog teer en kwetsbaar. Na een winter lang zorgen waren er twee kweekbakjes vol parmantige miniplantjes die steeds meer ruimte van elkaar vereisten.

Lupine zaailing - Kijk, mama!

Het prille voorjaarszonnetje begon meer te schijnen en de kweekbakjes werden buiten neergezet. Maar zelfs een regenbui verrichtte schade aan en ook de vogels pikten zo nu en dan even flink door het zand met de hoop op een lekker hapje. De natuur is kei en keihard. Toch hadden bijna alle plantjes het buitenavontuur overleefd.

Afgelopen weekend was het zover. De temperatuur was aangenamer en het was de perfecte dag om met kinderen te gaan tuinieren. Een gigantische struik werd omgezaagd en er kwam een jonge perenboom voor in de plaats. Eromheen werden de veelal winterharde lupines uitgezet. Volwassen vingers zijn lomp en dik vergeleken met de oh zo dunne steeltjes. De lange witte worteltjes met vastgeplakt potgrond werden voorzichtig in het rulle zand gezet. Zachtjes werd de aarde aangedrukt.

Zeker dertig plantjes werden in het bedje rond de perenboom gezet. Een toekomst met een weelderige zomer lag in het verschiet.

De eerste lupines - Kijk, mama!

De kweekbakken werden geleegd en er kon tevreden naar het resultaat gekeken worden. Hoe mooi zullen de planten worden straks, als die frisgroene handvormige bladeren de schitterende regendruppels zo instagramwaardig  in het zonnetje zullen vasthouden. En die lange trossen bloemen met diepe kleuren paars en roze…! De hommels zullen vrolijk zoemend één voor één de bloemen bestuiven. En meer lupines zullen zich door de tuin laten uitzaaien voor meer bloemenpracht.

Lupine zaailingen achter glas - Kijk, mama!

Tevreden werd het tuingereedschap opgeraapt en werd jongste zoon Ian (1) geroepen om naar binnen te gaan.

Rode laarsjes in de tuin - Kijk, mama!

Ze keek op en zag haar kleine kereltje, nietsvermoedend middenin het bed lupines, met zijn rode Jip en Janneke laarsjes bovenop een wirwar van geknakte, dunne steeltjes.

8 reacties

  1. Pingback: Lees mee 19: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings

  2. susanne Palmen

    Hoi Ramona,
    Wat leuk om je blog te lezen. En wat een leuk idee om samen met de kinderen te doen. Ik zelf heb ook in de winter de lupine gezaaid en een paar weken geleden in potten omgepot en buiten gezet. Het blijft spannend. Gr en succes Susanne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar boven