Hoe ik mijn frustratie over zevenblad kon omzetten in een ultiem geluksgevoel

Ik weet nog iets wat bijna net zo lekker is als puistjes uitknijpen, velletjes lostrekken en bubbeltjesplastic kapot drukken. En het is nog nuttig ook. Namelijk: zevenblad verwijderen.
Zevenblad tussen gras

Wat is zevenblad?

Zevenblad is een hardnekkig soort ‘onkruid’ (je kunt het net als spinazie en sla wel eten en verwerken in pesto maar dat staat nu niet op mijn prioriteitenlijstje) met ogenschijnlijk zeven groene blaadjes. Het groeit vaak in bermen en zit tot zo’n 40 cm diep in de grond geworteld.  Het wordt ook wel eens ‘tuinmansverdriet’ genoemd. Ahw.

Ben je uien aan het snijden?
Nee, ik ben 7 liter pesto aan het maken van al mijn tuinmansverdriet.

Maar het is ook verdrietig, om je tuin volledig om te moeten woelen om daar vanaf te komen. Het kruipt overal doorheen en wortels die afbreken vormen gewoon weer nieuwe plantjes. En dat allemaal tussen de voorjaarsbolletjes en violen. En dat wil je niet.

Hardnekkig onkruid vereist een radicale aanpak

Je zou je tuin kunnen afgraven en worteldoek neer kunnen leggen en alles opnieuw met aarde vullen, maar nee. Dat kost klauwen vol tijd en geld. Ze zeggen dat de aanhouder wint, mits je ook de wortels blijft verwijderen. Dus doen we dat maar. Vooral nu onze tuin nog niet perfect aangelegd is, kan het nog zonder al te veel tuindersverdriet van mijn kant. Ook de nieuwe buurvrouw heeft dezelfde aanpak, dus dat helpt mee.

Een netwerk aan wortels

Zevenblad heeft wortels die afbreken in de grond. Daar kunnen gewoon weer nieuwe plantjes uit ontstaan. Het is dus belangrijk om het hele netwerk eruit te trekken.
Uitgelopen wortel van zevenblad

Het enige positieve aan zevenblad verwijderen

Ik heb ontdekt dat zevenblad naast een hoop frustratie ook een klein beetje van het gelukshormoon endorfine bij me aanmaakt, net als bij bubbeltjesplastic kapot maken. Het verwijderen van zevenblad is namelijk een grondig en geduldig werkje, waarbij je soms een heel knooppunt aan wortels onder de grond vindt; als je die eruit trekt en tegelijkertijd 30 centimeter verderop een ander plantje zevenblad de grond in ziet vertrekken dan geeft dat een ontzettend bevredigend gevoel!
En zo ploeteren ik en mijn buurvrouw onze tuinen door. Hopend op een tijd dat alles weg is en we en masse nieuwe plantjes kunnen uitplanten.

6 reacties

  1. De tuin van ons huidige huis was ook een soort zevenbladkwekerij toen wij erin trokken. Nu 7 jaar later komt het nog af en toe opzetten, vnl door nalatigheid van de buren. Maar wist je dat zevenblad ook een medicinale werking heeft?

  2. Pingback: Mijn tuin doet aan trendy teakhouten boomstamschijven - Kijk, mama!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven