YES! Een Lidl kokospalm voor maar €5,99. En nu?

Let op, dit is een blog uit 2017.

Jezelf verdiepen in de verzorging van een kokospalm na de leuke aanbieding van Lidl (slechts 6 euro voor deze eyecatcher!) is geen overbodige luxe. Hoe houd ik deze exotische plant in leven in ons Nederlands klimaat of onze huiskamers? Ik heb verschillende websites bekeken met ieder hun verhaal en kwam met mijn eigen extractie van informatie waarmee ik het avontuur aan ga met mijn nieuwe plant.
Kokospalm verzorging

Temperatuur

Niet onder de 10 graden of onder de 18 graden is wat ik tot nu toe heb kunnen vinden. Kortom: ik zet ‘m nog niet buiten’ s nachts. Overdag kan de beauty wel naar buiten nu het zo warm is.

Luchtvochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid van 70 tot 80% is belangrijk voor deze plant. Dat halen we binnen niet, maar in Nederland buiten wel. Bij droogte evt de bladeren nat sproeien. Zeker als je er toch voor kiest deze plant binnen te zetten

Geen tocht

Zet deze plant niet in de tocht (twee openstaande ramen/deuren tegen elkaar). Misschien zou een beschutte plek in de tuin ook beter zijn, zoals tegen een warme muur.

Zonlicht

De plant houdt van veel zonlicht, maar niet te direct. Dat vind ik wel een beetje lastig bij ons in de tuin want op het zuiden heb ik weinig indirect licht, tenzij ik ‘m onder de boom zet. Lijkt me nou ook weer niet optimaal. Ik houd’ m voorlopig in de zon en kijk het even aan.
Kokospalm verzorging

Verpotten

De wortels willen de diepte opzoeken, dus verpotten lijkt me zinvol. Let erop dat de kokosnoot boven de aarde uitsteekt.

Lengte

Ik vermoed na enig zoekwerk, dat deze hooguit twee meter kan worden. Ze groeien hard als ze het naar hun zin hebben.

Leeft niet lang

Meestal overleven ze de winter niet, omdat het te droog is in onze huiskamers (denk aan de tropische luchtvochtigheid die ze gewend zijn). Buiten is het uiteraard te koud, maar binnen moet je vanwege de droogte dus dagelijks de bladeren sproeien. En of ik daar aan denk???
Kokospalm van Lidl

Update

De plant is 8 maanden na de koop overleden wegens uitdroging… In de winter en herfst stond de plant in de badkamer, maar ik denk dat de omgeving toch te droog is geweest.

15 reacties

 1. Channa

  Menig plant heb ik met al mijn goede bedoelingen onder de zoden gewerkt.
  Nou raadpleeg ik het internet maar jouw ervaringen beloven weinig goeds voor mijn nieuwe aanwinst (kokospalm Jumbo €6,99)
  Ik mag niet al te goed voor m zorgen want de ervaring leert dat ik ze overvoer.
  Ik wens m alle goeds

   • Brandon

    Ik heb ervaring met planten en kokospalmen. Ze worden niet hooguit twee meter, maar kunnen met goede verzorging nog vele meters hoger. In de natuur kunnen ze wel 30 meter hoog worden. Mijn kokospalm is al 3 meter hoog en heeft al grote veervormige bladeren. De boom is 6 jaar oud en heeft al een stam. Een paar tips voor meer succes:
    Verpot hem meteen na de koop en check de wortels. Soms worden alle wortels er afgehakt om hem vervolgens in veel te krappe potten te verkopen. Als ze er fris en licht geel uitzien, dan is het goed. Niet goed als ze beschadigd zijn. Snij de wortels die beschadigd of dood zijn eraf, maar wees heel zuinig en voorzichtig op de wortels. Snij geen goede bruine of rode wortels eraf, die zijn gewoon iets ouder. Wortelsnoei overleven palmbomen meestal niet. Het is niet aan te raden om de kluit uit elkaar te halen, want dat geeft meer stres en kan hij eerder doodgaan. Plant de kokosnoot zeker niet te hoog. Meestal voor 50% in de grond als hij horizontaal ontkiemd is. Als hij verticaal ontkiemd is, dan moet de kokosnoot dus helemaal begraven worden, want in het zachte van de noot zitten veel wortels, en die gaan dood als de kokosnoot niet nat wordt. Ze komen vanuit waar de stengel zit, dus al zit die te hoog, dan gaat alles dood. Dus eigenlijk is de regel: plant hem tot de stengel de grond raakt. Ook niet te diep, want als een deel de stengel onder de grond zit kan het als je veel pech hebt gaan rotten. Doe hem in goede grond en een pot met drainagegaten.
    Watergifte is heel belangrijk. Kokospalmen absorberen veel water. Dat het een tropische plant is wil niet meteen zeggen dat hij veel water wil, maar kokospalmen willen wel veel water. Geef niet een bepaalde hoeveelheid per week zoals staat aangegeven, dat is niet altijd hetzelfde. Stel dat het heel warm is, dan verdampt er veel meer water, dus kortom niet handig. De grond moet altijd vochtig blijven. Als de bovenste laag uitdroogt, dan moet er dringend meer water bij. Geef ze dus veel water, maar stop wel als het de drainagegaten uitkomt. Je moet de grond dus niet super nat maken, dus niet maximum, maar mag ook niet een beetje uitdrogen. Te veel water en je plant krijgt ergens zwarte vlekjes, dus kun je zien wanneer je iets te veel geeft. Op de foto lijkt de grond me veel te droog.
    Luchtvochtigheid is belangrijk, maar niet zo belangrijk als iedereen denkt. Je moet hem laten wennen aan de droogte. Af en toe sproeien, maar steeds minder en daarna stop je er gedeeltelijk mee, behalve op bruine vlekjes. Palmen in de winkel hebben vaak niet zo een goed immunsysteem, dus je eigen kokosnoot laten ontkiemen is veel beter, maar helaas niet super makkelijk. Kokospalmen houden erg van voeding, dus geef dat regelmatig. Dcm vloeibare palmenvoeding is een goede. Gele bladeren betekent meestal te weinig voeding. Vooral ijzer.
    Oude bladeren mogen bruin worden, maar als de speer (samengevouwen blad in het midden) bruin wordt is je palm er bijna geweest. Als er veel bladeren met onregelmatige vlekken dood gaan, dan gaat het de verkeerde kant op. Bladeren stoppen met dood gaan als er een grens is tussen bruin en groen, niet als het er geleidelijk uitziet.
    Belangrijke regel: zet je palmboom NIET direct in de zon als je hem net hebt gekocht, dan verbranden alle bladeren, en gaan ze dood. Ze hebben nooit in de zon gestaan, en kunnen er nog niet tegen. Zonverbranding ziet er uit als roestvlekken op het blad. Som zelfs een beetje wittige vlekjes. Hij moet langzaam wennen aan de zon. Bijvoorbeeld dus eerst tien minuten in de zon, de dag er na twintig minuten enzovoort tot hij buiten kan blijven. Hoe geleidelijker, hoe beter. Je weet maar nooit hoe lang de plant donker heeft gestaan. Als ze lang binnen staan in de winter, dan is het beter om hem volgend jaar weer te laten wennen.
    Knip lelijke bladeren er niet af, want die kunnen nog energie geven aan de plant. Als ze volledig zijn opgedroogd, dan mag je ze afknippen, maar let erop dat je een stukje steel eraan moet laten zitten. Ze vallen er vanzelf af als het tijd is. Als je ze eraf probeert te halen, kan je een stukje van de stam meenemen, en krijgt de plant mischien een schimmelinfectie of verrot hij.

    Voor vragen kun je altijd bij me terecht.
    Mail dan gewoon naar: [email protected]
    Veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar boven