´Wat kan ik van u leren?´ – 50 schrijvers tegen eenzaamheid

De afgelopen maanden hield ik mij bezig met een nieuw project, namelijk schrijven voor een goed doel. Nu is mijn werk voor dit project zo goed als klaar en kan ik bijna niet wachten tot het eindresultaat: namelijk het boek ´Wat kan ik van u leren?´.

Schrijven voor een goed doel

Het project waar ik aan mee doe kwam onder de aandacht via Facebook. Edward Molkenboer sprak in een filmpje uit dat hij een boek wil schrijven. Niet alleen, maar met vele anderen. De opbrengst gaat direct naar een goed doel, namelijk koffieschenkprojecten. De uitleg is verder te vinden op de site watkanikvanuleren.nl Het trok mij meteen aan omdat 1. eenzame ouderen geholpen worden en 2. wij als schrijvers, fotografen of bloggers kunnen helpen door te doen wat je al (met plezier) doet en 3. omdat je er niet alleen voor staat; 50 schrijvers, verschillende fotografen, schrijfcoaches, vormgevers, redacteuren, bloggers, doen mee om er iets moois van te maken.

Eenzame ouderen

Als verpleegkundige in (grotendeels) de ouderenzorg ben ik bekend met eenzame ouderen. Familie en vrienden vallen bij deze mensen veelal weg omdat deze ook ouder worden of overlijden. De achteruitgang in de gezondheid beperkt ook de mogelijkheid om de deur uit te gaan en de dagen gaan er steeds meer hetzelfde uit zien. Verpleegkundig bezoek wordt sociaal contact en zijn soms de enige mensen die zij nog regelmatig spreken.
Een goed doel dus, eenzame ouderen. Laat er iemand zijn die bij ze kan zitten, praten en vooral luisteren.

Koffieschenk Buurtproject

Het boek draagt bij aan Koffieschenk Buurtprojecten, waarbij vrijwilligers een kopje koffie bij eenzame ouderen komen schenken en de tijd nemen voor een praatje. Voor slechts vier uur van je leven kun je je inzetten om koffie te komen schenken bij ouderen in je buurt (klik hier). Je eerste bezoek duurt twee uur en ga je met iemand mee. Het tweede bezoek twee weken later duurt ook twee uur en neem jij iemand mee (bijvoorbeeld een vriendin), die het stokje van jou overneemt. Het werkt dus als een soort estafette. Helaas is er nog niet zo´n buurtproject in mijn omgeving omdat er nog coördinatoren voor nodig zijn. Vandaar het idee van het boek en de vraag om te doneren.

Mijn bijdrage aan ´Wat kan ik van u leren?´

Als schrijver ben ik op zoek gegaan naar een oudere die zijn of haar verhaal met mij wilde delen voor dit boek. De vraag die centraal staat in ieder verhaal is ‘Wat kan ik van u leren?’ De laatste maanden heb ik dit uitgewerkt voor het boek. Het is een klus waar meer tijd in zit dan gedacht, maar de moeite ontzettend waard. Een persoonlijk verhaal horen uit een heel andere tijd, de crisisjaren in mijn geval, is namelijk indrukwekkend en leerzaam om naar te mogen luisteren. Om dit te mogen opschrijven om te delen, vind ik een hele dankbare taak.
Het goede nieuws vorige week is dat ‘mijn’ verhaal geselecteerd is voor het boek en ik bij één van de 50 schrijvers hoor! De overgebleven verhalen zullen worden gepubliceerd op de website.
Het boek is al te bestellen via deze link. 12 december zal dit boek gepubliceerd worden.

2 reacties

  1. Pingback: Boekpublicatie ´Wat kan ik van u leren?´ - ramona. vandenarend.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven