´Ma´ van Hugo Borst zou iedere verpleegkundige moeten lezen

Schrijven over hoe het gaat met cliënten in de thuiszorg is een hele kunst en soms niet goed mogelijk. Je zit met toestemmingsverklaringen, privacygegevens, risico op herkenning… Toch zijn er boeken geschreven waarbij je de mens en zijn gebreken wel in geuren en kleuren kan lezen. Één daarvan is ´Ma´ van Hugo Borst (2015). Dit boek is op zo´n manier geschreven dat je kennis maakt met zijn moeder en haar in de loop van het verhaal steeds beter leert kennen, terwijl je ook ziet hoe de dementie toe treedt in haar leven en wat het met haar en haar omgeving (het huis, de kat, de buren, familie, de zorg) doet.
De signalen en symptomen van het verliezende cognitieve functioneren, om het maar even zo verpleegkundig te noemen, zijn ontzettend goed beschreven in dit boek. Je ziet wat dementie allemaal ´afpakt´ tijdens het ziekteproces in een mensenleven. Het is ontzettend herkenbaar dat Hugo´s moeder in het begin nog zit te rommelen met de afstandsbedieningen van de verschillende huiselijke apparaten en langzaam aan steeds minder eet, vaker slaapt, de kat vergeet eten te geven, spulletjes in andere kastjes doet en allerlei dingen kwijt raakt. Hugo schrijft het echter ook op zo´n respectvolle manier dat je merkt dat hij zijn moeder ontzettend lief heeft en haar met jou als lezer kennis laat maken met deze vrouw als persoon.
Omdat het als verpleegkundige ook goed is zoveel mogelijk tot ´de mens´ te komen naast het ziektebeeld, omdat je anders geen goede zorg kan verlenen, vind ik dit boek echt een aanrader. Als je niet weet hoe een ander normaliter in elkaar steekt qua voorkeuren, gewoontes, karaktertrekjes, weet je ook niet in hoeverre het goed of slecht gaat met diegene of wat voor hulp kan aansluiten in de situatie. Het is met ´Ma´ alsof je bij iemand binnen komt en je, net als in de zorg, een persoon leert kennen en diens ziekte zijn vormen ziet aannemen.
Verder leest het ook gemakkelijk weg en heb je het snel uit. Heb je het druk? Maak er toch tijd voor. Ik heb vier jonge kinderen, een onregelmatige baan en alles wat erbij komt kijken. Jarenlang lees ik geen boeken meer; geen tijd, geen puf, een concentratievermogen van enkele minuten om vervolgens tijdens het lezen in slaap te vallen en de verhaallijn kwijt te raken. Toch las ik dit boek binnen een week uit.
Dit boek beveel ik dan ook van harte aan voor iedereen die de zorg in gaat en sowieso voor iedereen die van mensen houdt.
Waar te krijgen? Ik kocht dit boek tweedehands via bol.com

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven