De honingboom is prachtig én goed voor de bijen

Één van de redenen waarom ik voor ons huis gevallen ben is omdat het er vol stond met groen. Te grote coniferen weliswaar, maar ook een mooie rode prunussen, een trompetplant en een honingboom.


We hadden eerst nog geen weet van de naam, maar na enig speurwerk en bevestiging van boomspecialisten blijkt dit toch echt een honingboom te zijn.
Honingboom en Japanse Esdoorn
De honingboom is zo groot dat je de top niet eens kan zien. De stam is zo´n 70 cm dik en de lengte is ongeveer 15 meter. De boom staat er naar schatting zeker 40, misschien wel 50 jaar. Het is een bijzondere boom omdat deze opvalt door de brede ronde kroon. Verder gonst het dagelijks van de duizenden bijen als hij in bloei staat, normaliter in augustus – september.
Vorig jaar hebben we de boom laten snoeien door boomspecialisten waardoor de kroon mooi open is en alle dode takken verwijderd zijn. Dit voorjaar is er een flinke tak afgebroken door een grote storm, maar desondanks stond hij deze zomer weer prachtig te bloeien. Echt een plaatje.

Nu tijdens deze hete, droge zomer heeft de boom in juli gebloeid en vielen bijna in één klap alle bloemen al begin augustus. De grond lag bezaaid met een dikke laag bloesem, als een 10 centimeter dikke laag sneeuw. Net als vorig jaar zie je bijen en hommels op de grond liggen, versuft van al het nectar die ze zoeken. Uitkijken waar je loopt dus, of even een bezem door het pad halen om er niet op te gaan staan. Niet alle buren zijn gediend van het ´afval´ wat de boom laat vallen, maar een helpende hand bieden in het schoonmaken van de paden maakt al veel goed. Bovendien genieten veel buurtbewoners mee van deze opvallende boom en krijg ik dit regelmatig te horen.

https://www.instagram.com/p/BXToXIDhNR8/?utm_source=ig_web_copy_link
Mocht je de bijen een handje willen helpen, dan is de honingboom zéker een mooi optie voor in de tuin. Niet voor niks staat de boom vermeld in de top vijf van bloeiers voor bijen door een hoveniersbedrijf. De bijen hebben ons of de kinderen trouwens nooit aangevallen en we zijn er nooit door geprikt. Ik zorg er dus wel voor dat de kans klein is dat de kinderen op bijen gaan staan. Verder geniet ik alleen maar van het gegons van ´s ochtends vroeg tot ´s avonds laat. De bloemen zijn heel sierlijk en de blaadjes zijn heel lichtgroen tot geel in de herfst, wat een prachtig plaatje maakt. Verder is de boom bladverliezend in de winter en komen er eerst bladeren aan in het voorjaar alvorens de bloemen in juli aan de takken verschijnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven