Moestuinieren | Hoe ik zaden bewaar en sorteer

Geloof me, ik ben niet de meest georganiseerde persoon en er zijn vele moestuinbloggers die dit onderwerp veel meer georganiseerd aanpakken dan mij. Maar ja, je bent nu eenmaal op mijn blog en ik laat je zien hoe mijn oude-ik vijf jaar geleden zaden bewaarde, waarom ik dat nu niet meer op die manier doe en hoe ik nu wél zaden sorteer en bewaar:

  1. Hoe ik vroeger zaden bewaarde:


Het was niet slecht, maar vroeger had ik van die plastic fotomapjes waar je met kijkvensters kan zien wat er in het mapje zit. Superhandig dacht ik, om zaden in te waren. Zo bleven ze in mijn moestuinkist en tijdens het werken in het zand beschermd tegen vuil en vocht. Je kunt ze op alfabetische volgorde leggen zodat je precies weet welk zaadje waar zit. Ik had één mapje voor ‘bloempjes’ en één mapje voor ‘veggies’, mooi geschreven op de voorpagina. Mocht je deze mapjes zoeken, ze zijn overal te koop bij Hema, Action, maar vergeet ook niet de kringloopwinkels!
2. Waarom deze manier voor mij niet werkte:
Ik vergat bijvoorbeeld de bietjes al in februari te zaaien omdat ik ze over het hoofd had gezien. Ik bladerde wel regelmatig door de pagina’s, maar had niet goed het idee wat wanneer gezaaid moest worden. De achterkant van de zakjes waar de zaaitijd op staat, waren namelijk niet zichtbaar. En dan moest je met je vingers eerst het zakje onder het plastic vandaan schuiven. Daardoor miste ik het overzicht en de kans om iets te zaaien zoals bieten en mais, die vrij vroeg in het jaar kunnen. En soms was hun plekje in de tuin al bezet geraakt door andere spontaan gepote plantjes. Jammer dan. Maar ik besloot toch wat beters te doen.
3. Hoe ik nu zaden bewaar:

Ik had een oude houten bak over en heb deze gebruikt om al mijn zakjes zaad in te doen. Zo kun je er lekker doorheen zoeken zoals in een kaartenbak. Bovendien liggen ze niet meer op alfabetische volgorde, wat nog wel zou kunnen als je veel gedoe wil, maar op zaaitijd van de zaaikalender. Op de zakjes of op internet kun je vinden vanaf welke maand je het zaad kunt zaaien. Ik heb hiervoor dubbelgevouwen kartonnen A4’tjes gebruikt en de maanden erop geschreven. Vóór de kaart februari is januari, erachter is februari, etc. Langs de kant liggen nog wat zaadjes die ik het hele jaar door kan zaaien zoals tuinkers, voor binnen.
Tip: vergeet niet, zoals ik wel vaak vergeet, dat je sommige zaden zoals sla en radijs meerdere keren achter elkaar kunt zaaien. Bijvoorbeeld iedere vier weken een nieuw rijtje. Zo blijf je oogst houden. Ik denk dat ik voortaan de reminders maar in mijn telefoon ga zetten.
Hebben jullie nog tips of opmerkingen? Ik lees ze graag!
PS: bekijk mijn nieuwe filmpje in mijn instastories op @ramonavandenarend als je wil weten hoe mijn moestuin er nu uit ziet
img_20190402_214926_6848631403390751515564.jpg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven