5 redenen om kinderen te laten tekenen tijdens vakantie + tips!


Één keer was ik mijn tekenspullen voor de vakantie vergeten en kocht ik net zo snel tekenmateriaal als croissantjes en ijsjes bij de dichtstbijzijnde supermarkt. Waarom ik tekenen met kinderen tijdens vakantie zo zinvol vind lees je hier:
1. Kinderen verwerken wat ze meegemaakt hebben door te tekenen. En laat het dan net tijdens vakantie zo zijn dat zij véél nieuwe indrukken opdoen. Zo hebben onze kinderen een jaar lang geen strand gezien, omdat wij er haast nooit komen. Mijn zoontje van drie jaar die niet gauw wat zegt, vertelde zichzelf te tekenen met papa, springend in het water (= goud waard.)

2. Kinderen tekenen wat ze het leukst vinden. Hun lievelings-skin van Minecraft bijvoorbeeld. Dat is wat Marc (zeven jaar) op dit moment het belangrijkst vindt. En om goed na te tekenen leert Marc (bonuspunt) goed te observeren en te imiteren.
3. Oudere kinderen leren kritischer te kijken naar de wereld. Nu wij op een campingplek in de duinen staan, valt het mij op dat Julian (acht jaar) meerdere vogels tekent en met zijn tekening echt iets wil vertellen over het vakantieland.

4. Kinderen leren motorisch goed om te gaan met potlood. Dat mijn zoontje uit groep 3 de punt nog plat drukt wordt hem door zijn broer wel even kenbaar gemaakt. Ondertussen leg ik uit dat je bij degelijke potloden met veel ‘pigment’ vaak niet zo hard hoeft te tekenen. (Lang leve fatsoenlijke potloden van mama.)
5. Kinderen komen tot rust wanneer ze aan het tekenen zijn. Er is even geen verveling of ze kunnen even bijkomen van een actieve wandeling door de stad bijvoorbeeld. Ik doe vaak mee en ik merk dat we al gauw een half uurtje aaneengesloten aan het tekenen zijn met z’n allen.

Omdat ik tekenen zelf altijd fijn heb gevonden probeer ik wel wat degelijke spullen mee te nemen. Dat maakt het tekenen vaak ook leuker dan wanneer je ze laat tekenen met de tekenspullen in een gemiddelde wachtkamer bij de huisarts. Lees hieronder vijf tekentips voor kinderen tijdens vakantie:
Tip 1: Laat de kinderen je goede potloden gebruiken om het plezier te vergroten. Wij gebruiken nu Stabilo of Bruynzeel, overige gekregen (B-)merken breng ik vaak naar de kringloopwinkel (#sorrynotsorry). Ik heb liever dat de kinderen veel tekenen dan dat ze snel uitgekeken zijn op die waterige kleurtjes waarbij je blijft krassen of slijpen. Ik erger mij daar in ieder geval groen en geel aan, om het maar in kleurtjes te zeggen.
Tip 2: Neem in plaats van A4-printpapier blanco ansichtkaartjes mee (te koop bij Hema). Die zijn kleiner (handig reisformaat), dikker (geschikt voor waterverf), verpakt in plastic (zodat het zaakje bij elkaar blijft) en zou je zelfs rechtstreeks kunnen opsturen, naar opa en oma bijvoorbeeld. Multifunctioneel dus.
Tip 3: Neem aquarel kleurpotloden zodat ze naast kleuren ook kunnen schilderen. Verven klinkt voor de meeste ouders als gedoe, maar ik bewijs het tegendeel: een klein laagje water in een bekertje, een paar kleine kwastjes erbij en ze kunnen schilderen. Niks geen geklieder.

Tip 4: Neem geen kleurboeken mee maar laat kinderen zelf nadenken wat te tekenen. Inspiratie genoeg als kinderen op reis zijn, zonde om dat niet te laten gebruiken. Tenzij inkleuren ontspannend werkt, maar onze jongens raken hier eerder door verveeld.
Tip 5: Sta je langs een rotsstrand? Teken eens op stenen! Dit deden wij in Kroatië. Onze kinderen hebben het er nóg over. Neem dan wel een watervaste stift mee en waterverf (werkt voldoende) in plaats van potloden.
Dus ik hoop dat ik tekenen met kinderen tijdens vakantie nu in een nog positiever daglicht heb gezet en dat je aan bovenstaande tips wat hebt gehad. Laat het me weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven