DIY | 10x idee voor opvallend leuke SnailMail

Bloemenpapier

SnailMail Swaps zijn leuk, want je geeft iets met plezier en creativiteit aan iemand waarvan je alleen zijn of haar openbare social media account weet en verder niets. Vervolgens zie je allemaal happy posts tevoorschijn komen van iedereen die zijn of haar pakketje aan het maken is of heeft ontvangen en krijg je daar een heel goed gevoel bij.

Ik doe nu al een paar jaar mee met deze swaps (Echte Post Is Cool via Monsieur Mango, Instaswap en Planten-|Stekjesruil NL) en deel je graag mijn tips om je pakketje leuker te maken:

1. Lichte, kleine kadootjes

Dit gebruik je om ruimte en kosten te besparen. Zo kun je al een gezellig verwenpakketje maken met theezakjes, zakjes warme chocomel, een reepje chocola, een gezichtsmaskertje, etc.

2. Denk aan bescherming

Zit er iets breekbaars in? Gebruik dan bijvoorbeeld bubbeltjesplastic. Enveloppen met bubbeltjesplastic zijn o.a. te verkrijgen bij de Action of Hema. Moet het niet gaan buigen of knakken? Doe het dan nog in een plastic bakje zoals een gewassen, hersluitbaar plastic verpakking van kaas of worst. Dit past nog door de brievenbus.

Stekje in Instaswap
Het potje (50 cent kringloop) beschermde ik met theezakjes rondom en zette ik goed klem. De stek van de pannenkoekenplant wikkelde ik nog in keukenpapier en een afgesloten plastic zakje.

3. Gebruik handige, stevige doosjes

Bewaar doosjes van je eigen bestellingen of koop kartonnen doosjes bij Hema, Bruna of Action. Ze zijn met of zonder print verkrijgbaar; handig voor als je de buitenkant er leuk uit wil laten zien.

4. Gedroogde bloemen of takjes

Dit vind ik persoonlijk een leuke vorm van post versieren. Je perst wat bloemen uit de tuin of uit je omgeving (onkruid is ook niet lelijk), tussen een paar wc-papiertjes en wat zware boeken en na een paar weken heb je mooie gedroogde, platte bloemen. Ideaal voor snailmail. Hoe vaker je dit doet des te beter je erin wordt, omdat je weet wat wel of niet werkt. Madeliefjes, viooltjes en vergeet-mij-nietjes drogen bijvoorbeeld heel goed.

Zaadjes uit mijn moestuin

Naast gedroogde bloemen kun je ook een vers takje gebruiken van bijvoorbeeld lavendel, eucalyptus, een dennenboom of conifeer. Deze blijven na het plukken lang mooi en een groen takje kan wonderen doen op een pakketje. Let er wel op dat het takken zijn die niet snel uitvallen, zoals een oude dennentak uit het bos van een winter geleden.

Gedroogde varen
Varen uit het bos, na een paar weken persen tussen papier en boeken.

Ik raad het af om gedroogde planten aan de buitenkant van je totaalpakket te doen in verband met beschadiging en mogelijke storingen tijdens de verwerking bij de post. Gebruik dit liever bij de kleine pakketjes binnenin.

Beschilderde verzenddoos

5. Geprint papier met motief

Papier met leuke printjes maakt je pakketje echt af. Kijk bijvoorbeeld welke kleurtjes de ander mooi vindt en zoek daar wat mooi papier bij om het extra passend te maken. Toch gebruik ik ook net zo goed effen papier, maar dit combineer ik dan wel met wat frutsels om het pakketje er minder saai uit te laten zien. Je vind wel eens oud briefpapier of restjes hobbypapier in de kringloopwinkel voor een paar centen. Ideaal! Verder kun je ook denken aan tijdschriften (de Flow is mijn favoriet), oude vergeelde boeken (kringloop), prentenboeken en landkaarten, kado-/kaft- of behangpapier.

Mooie verpakkingen van tijdschriften
Vlinder van oude boeken
Vlinder van oude boeken (kringloop) en Action craftpapier, gedicht uit de Flow.

6. Touw of lint

Een verpakt kadootje ziet er net wat leuker uit met een lintje er omheen. Je hebt natuurlijk de bekende papieren kadolintjes, maar denk ook eens aan kanten lint (Action), iets zelfgehaakt, raffia of touw (gekleurd of juist mooi naturel). Je zou er nog een label aan kunnen hangen met hints voor wat er in het pakje zit, of een leuke quote bijvoorbeeld. Of maak het af met een mooie sticker, knoopjes, een takje, etc. Zelf probeer ik het vaak wel eenvoudig te houden en gebruik touw bijvoorbeeld met hooguit een strik, of een label of een takje.

Beschilderd pakketje
Beschilderd pakketje

7. Quotes en foto’s

Speur Pinterest af en pin wat quotes die je toepasselijk vindt. Print ze uit en gebruik ze in je pakketje om de boel nog meer op te fleuren. Je zou er ook een minislinger van kunnen maken. Quotes zorgen voor een extra accent. Je kunt misschien ook wat mooie foto’s van de ontvanger opspeuren en deze gebruik in je pakket. Dit alles maakt het wel persoonlijker.

Quotes in de pakketje
Quotes in de pakketje

8. Budget-kadootjes

Om kosten te besparen zou je goedkope spullen kunnen kopen, maar vaak zit daar ook wel troep tussen. Zelfgemaakte kadootjes zijn echter uniek. Bovendien heb je daar plezier aan beleefd (denk aan hobby’s zoals haken of vilten) en heb je echt iets origineels voor de ander gemaakt. Misschien beperkt dit ook de kosten. Misschien kun je kleuren gebruiken die bij de ander past. Speur Pinterest af voor dingen die je zelf kan maken als je ideeën nodig hebt. Zelfs iemand met twee linker handen kan daar vast wel iets op vinden. Tot slot kan de kringloopwinkel ook een hele goede uitkomst bieden. Ga een paar keer wat kringloopwinkels af en ik weet zeker dat je wat leuke, kleine kadootjes kan vinden.

9. Stekje

Het is vaak ontzettend makkelijk om van bepaalde planten een stekje te halen. Zet wat stekjes, afhankelijk van de soort, een paar weken op water voor wortelvorming. Pak deze in vochtig keukenpapier en wikkel dit in een plastic zakje wat tot de stengel afsluitbaar is (denk aan een boterhamzakje met een ijzerdraadje/elastiek of touwtje eromheen zodat de wortels vochtig blijven. Vervolgens stop je het nog in een stevige verpakking om de bladeren niet te beschadigen (denk weer aan een plat, hersluitbaar, plastic levensmiddelenverpakking). Zo heb je alweer een leuk, origineel, goedkoop kadootje om weg te geven.

10. Werk met een thema

Kijk naar wat je swap-maatje leuk vindt: een bonte boel of liever wat rustiger? Welke kleuren passen bij elkaar? Kies bijvoorbeeld hoofdzakelijk twee of drie kleuren waarmee je werkt om er een mooi en rustig geheel van te maken. Je zou patroonpapier met her en der drukke prints of terugkerende details kunnen afwisselen. Ik zag ook eens pakketjes die als thema ‘bakken’ hadden, of ‘ijs’ (denk aan bakjes, lepeltjes, toppings, recepten e.d.), of alles in ‘zwartwit’. Héél erg leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven