Lekker eten | Recept voor hartige taart met simpele ingrediënten én succes bij de kinderen

Hartige taart met ingrediënten uit één winkel

Vorige week maakte ik weer eens hartige taart. Dat doe ik soms zelf, soms met een pakje. Dit keer deed ik het weer eens zonder pakje en kocht ik alles bij één winkel. Handig en makkelijk. Dit keer smaakte het de kinderen ook beter dan normaal, want ‘Iiieuw ui’ en ‘Iiiieuw wat is dat rode’ en ‘Iiiiieuw wat is dit?’, maar zelfs Julian at alles op. En als hij het eet, is het een groot compliment voor de kok.
Dan nu het recept voor hartige taart, alle ingrediënten komen van de Lidl.

Ingrediënten:

 • 1 stronk brocolli
 • 1 prei
 • 125 mg spekjes
 • 4-6 rauwe eieren, mede afhankelijk van hoeveel er in je schaal past waar de prut in gaat. Ik gebruikte hiervoor overigens mijn eigen kippeneieren, 8 krieleieren in dit geval.
 • Pakje gewone bladerdeeg van 10 stuks inhoud
 • Geraspte belegen kaas. De ene keer gebruik ik wat meer dan de andere keer. In dit geval pakte ik een oud stuk kaas van een dikke centimeter wat over was en rasp ik zelf.
 • Evt. peper en zout
 • Een beetje vloeibare bakboter
 • Schaal voor hartige taart en evt. een rasp, vork, bakgerei, pannelappen, oven, je weet wel: dingen die je na je studententijd verzamelt.

Bereiding:

 1. Verspreid de plakken bladerdeeg alvast over het aanrecht om te ontdooien.
 2. Kook de brocolli voor. Soort van blancheren. Dat schijnt normaal maar één tot twee minuten te hoeven, maar ik deed 7 minuten, want: kids. Zo is het gewoon zachter. Bovendien bleef het er prima stevig, groen en fris uit zien dus niet zeuren, culinaire azijnpissers. En ik kook trouwens altijd zonder zout. Giet de brocolli goed af want je wil geen sompige taart. Ondertussen doe je alvast punt 3 en 4.
 3. De prei snij ik in de lengte doormidden en houd ik met één hand vast zodat ik met de ander alvast het zand uit de bladeren kan spoelen onder de kraan. Daarna snij ik de boel fijn. Zo nodig nog eens wassen in vergiet.
 4. Ga alvast verder met punt 5, 6 en 7 als je met dit punt bezig bent: beetje vloeibare bakboter in de pan, spekjes bakken, maar niet te hard uitbakken, want: kids. Het eindresultaat moet gewoon lekker bruin en een klein beetje chewy zijn.
 5. Tijdens het bakken kun je alvast de schaal voor de hartige taart invetten.
 6. Al het bladerdeeg zo egaal mogelijk in de schaal verspreiden. Overlap is niet erg, dat duw je later wel egaal zodra het zacht is.
 7. Terug naar de pan met de spekjes: al het overtollige vet en vocht afgieten met een deksel. Daarna de prei erbij meebakken tot dat wat minder springerig is maar niet te slap. Brocolli zou hier nog aan mee kunnen worden gebakken, maar ik zie het nut er niet van in en bovendien is het meer gedoe met roeren en wordt de brocolli alsnog slap. Goed, ondertussen alvast punt 8 doen.
 8. Prik gaatjes in het deeg met een vork en doe de schaal alvast in de oven op 180 graden voor 10 minuten. Zo wordt het deeg al een beetje krokant.
 9. Zet de pan met spekjes en prei uit.
 10. Mix de rauwe eieren met de geraspte kaas in een mengkom, klein beetje zout en peper erbij. Mijn mix werd supergeel door de krieleieren.
 11. Haal de taartbodem op tijd uit de oven. Mocht je tijd over hebben gehad dan heb ik gewoon een hele slechte tijdsplanning of kook net als ik wat anders voor erbij, zoals doperwtjes en bak een stukje vlees of maak een salade.
 12. Verspreid de afgegoten brocolli en spekjes-met-prei-mengsel in de hartige taart. Vervolgens check je even of je mengsel van ei en kaas goed past in je taartvorm, je zou altijd wat eieren en/of kaas erbij kunnen doen (ik moet altijd een beetje gokken met onze kleine eitjes). Het is de bedoeling dat je dan het mengsel van ei en kaas over de groente met spekjes giet zodat de taart volledig gevuld is en je alleen nog een randje deeg ziet.
 13. Nog 20 tot 30 minuten in de oven op 180 graden, afhankelijk van het gouden kleurtje wat de taart moet krijgen. En klaar!
Kneitergele hartige taart door krieleieren
Kneitergele hartige taart door krieleieren. En had iets langer in oven gekund, maar: honger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven