Oekraïense soep Borsch

Borsch: stevige Oekraïense rode bietensoep

Dankzij maatschappelijk netwerk Malkander Ede kon ons gezin meedoen met een Meet&Eat met Oekraïense vluchtelingen. We aten Mexicaans omdat we dachten dat, wat ons hele gezin erg lekker vindt, hun misschien ook wel lekker vinden. Ik had nog nooit Oekraïens gekookt, dus dat durfde ik nog niet aan. Bij navraag vertelden zij dat bij hun borsch een bekend Oekraïens gerecht is. Het wordt ook wel rode bietensoep genoemd.

Aan de slag

Omdat we ze nog eens gingen ontmoeten maakte ik eerst zelf borsch met een recept van internet, maar dat vonden onze kinderen maar zo zo. Daarna kookte ik met deze lieve mensen bij ons thuis echte borsch en deze was wél heerlijk! Ik heb natuurlijk meegespiekt wat ze anders deden en wil dit onthouden:

  • Ongeveer 1,5 – 2 liter water
  • Runderlappen 2x 750 g. (Kip kan ook, is sneller klaar = allebei lekker)

Dit op het vuur alvast laten koken. Skim het schuim van het kokende water af met een lepel.

Rode bietensoep borsch

Dit gaat lekker ruiken

Het volgende bak je in een grote koekenpan:

  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 of 2 gekookte rode bieten in kleine blokjes
  • 3/4 winterpeen geraspt
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 laurierblaadjes
  • gedroogde bieslook
  • Flinke snuf peper en zout

Het geheim zit hem vooral in het fijn snijden. Wees ook niet te zuinig met zout. Laat het mengsel na het aanbakken nog even rustig sudderen voor zo’n 15-20 min.

Snij alvast

  • 1/3 witte kool zeer fijn gesneden
  • 1 kilo gekookte aardappelen in kleine blokjes
  • 1/2 bosje peterselie heel fijntjes

Soep aan de pruttel

Giet vervolgens alle aardappelen, kool, de peterselie en het hele rode bietenmengel in de soeppan en laat dit nog 20 minuten koken. Proef of het op smaak is of voeg wat wat zout en peper toe.

  • sour cream (3 kleine bakjes) in een kommetje
  • verse dille zeer fijn gesneden, bovenop de sour cream

Serveer

Zet de goed gevulde soep en de sour cream op tafel en je hebt een hele maaltijd! Haal de laurierblaadjes eruit en schep een lepel zure room in ieders kom soep. Eventueel voeg je brood toe met zelfgemaakte kruidenboter. Genieten!

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *