Cannabis bij Parkinson

Cannabis bij Parkinson

Steeds vaker krijg ik vragen over het gebruik van medicinale cannabis of marihuana bij de ziekte van Parkinson. Ik snap het wel. Want dit massaal gedeelde filmpje op Facebook laat zien hoe op miraculeuze wijze een meneer met heftige dyskinesiën na een druppeltje olie weer helemaal rustig functioneert.

Alom ongevraagd advies

Want dat is het. Je wordt getagd door iemand die aan jou denkt, bekijkt de beelden en denkt: ik ben net als die meneer uit het filmpje, dus ik wil dat ook! Of je bent parkinsonverpleegkundige en iedereen denkt dat je patiënten er wat aan zullen hebben.

Makkelijk scoren

En wat dacht je van berichten over als ´Olivia Newton-John verkiest cannabis boven pijnstillers´ waardoor je je gaat afvragen: waarom die leuke vrouw wel en – ik mag er toch ook wezen – ik niet? Waarom is dit niet als hoestdrankje of paracetamol gewoon overal voor iedereen verkrijgbaar? Gewoon gewoon.

Tegenslag

Helaas ziet het er in de praktijk niet zo rooskleurig uit als je het hebt over cannabisgebruik bij parkinson. Dat is ook de reden waarom de neuroloog met zijn hoofd zal schudden en graag – goed bedoeld – een einde wil breien aan dit aangesneden onderwerp in zijn beperkte consulttijd.

Betrouwbare informatie

Het effect van medicinale cannabis bij de ziekte van Parkinson is onvoldoende bewezen en neemt risico´s met zich mee. Een betrouwbare site waarin alles in gewone mensentaal wordt uitgelegd is die van de Parkinson Vereniging. Lees hier hoe het zit. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Maar niet iedereen is een uitzondering.

vind je Persoonlijke, unieke kracht

Misschien zit de kracht bij jou in activiteiten of omstandigheden waar je allang bekend mee bent. Ga na wanneer je je het meest comfortabel hebt gevoeld en ga na hoe dat komt. Geniet je van je huisdier? De kleinkinderen? De natuur? Merk je dat dan je tremor minder wordt? De spanning weg ebt? Ga dat goed na. Misschien heb je helemaal geen wondermiddel nodig.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *