Dit gebeurt er met kinderen als ze cola drinken

Wat Coca-Cola Light met je doet is door Jelmer de Boer uitgebreid beschreven. Maar wat mij opvalt is dat het populaire drankje door miljoenen volwassenen dagelijks wordt gedronken, terwijl we er bij kinderen vaak zo lang mogelijk mee wachten. De vraag voor mij is wat cola eigenlijk met kinderen doet? Ik zocht het uit tijdens een verjaardagsfeestje.

Al voordat ze cola drinken

Cola heeft al voordat het gedronken wordt, effect op het lichaam van een kind. Het kind krijgt namelijk zin in een lekker glaasje cola omdat ze jou naast zich cola zien drinken. Ze worden ineens stil en kijken onafgebroken naar je glas. Er gaan bubbeltjes omhoog in het donkere drankje. Vervolgens volgt de vraag: ‘Mag ik ook cola?’

Al bij de eerste slok

De combinatie van het normaal nooit mogen drinken van, het geheime gedoe rond dit drankje, de zoete smaak, de pittige bubbeltjes op de lippen, geserveerd in een grote-mensenglas, zorgen voor een lekker gevoel. Het lievelingsdrankje mogen drinken maakt hun dag direct stuk leuker.

Eerste 10 minuten

De cafeïne doet z’n werk en het kind wordt wat alerter. Precies wat ze nodig hadden omdat ze de hele middag nog geen eerste wisten te worden in die minigame van Minecraft. Nu kunnen ze weer een poging wagen.

Na 20 minuten

Je realiseert je dat één van de jongste kinderen onrustig heen en weer wiebelt van één voet op de ander en wel eens zou moeten plassen. De cola heeft hun lichaam prima gehydrateerd. De allerkleinste laat voor het eerst wat bewuste boeren achter elkaar en lacht het hardst om zichzelf.

Na 30 minuten

Een half uur nadat kinderen cola hebben gedronken, zijn ze nog behoorlijk onder de indruk. De eerstvolgende volwassene die binnenkomt krijgt uitgebreid verslag over het feit dat ze cola mochten drinken.

Na 40 minuten

De tablets raken leeg en ze bouwen een meterslange treinrails door de kamer.

Na 50 minuten

De kinderen krijgen weer een beetje dorst en vertellen hoe lekker ze die cola vonden.

Na een uur

Je schenkt de kinderen nog een heel klein beetje cola in omdat het vandaag feest is en ze komen enthousiast aangestormd om te kijken of iedereen wel precies evenveel krijgt.

Na drie uur

Oma komt binnen en schenkt ze zonder aarzelen allemaal nog een vol glas cola in.

Na zes uur

Er klinkt één en al gelach over wie de hardste boeren laat.
Over boeren gesproken, kijk voor het oorspronkelijke artikel op jelmerdeboer.nl

Published by

10 Replies to “Dit gebeurt er met kinderen als ze cola drinken

 1. Hahaha, wij hebben het echt nooit in huis. Maar soms in een gezellig restaurantje is het zomaar feest. Maar dan niet de LIGHT variant. J.U.K.! Wel de echte natuurlijk!

 2. Wel, ik zag deze week een kindje van een maand of 15 in de frituur een mini blikje cola drinken!
  Ik viel haast van mijn stoel!
  Zegt de oma: “Hij zal wel niet zoveel honger hebben. Hij heeft net nog een fles pap op!”

 3. Ik ben zelf geen voorstander van Cola, in welke vorm dan ook. Het klassieke voorbeeld van de stuiver in de cola verbeeld denk ik goed waarom.
  Het fosfaatzuur wat in Cola zit is echt slecht voor je en natuurlijk zijn de vele suikerklontjes die je binnenkrijgt ook niet zo… Je suikerspiegel piekt aan alle kanten.
  Je zegt dat door het plassen het lichaam gehydrateerd is… Maar volgens mij moet je plassen door de vocht afdrijvende werking van de cafeïne in cola….
  Dus eigenlijk gebeurd het tegenovergestelde… het lichaam is gedehydrateerd.
  Nou ja… geen cola-fan hier… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *