Een inhoudsopgave in Word geeft overzicht en bespaart tijd in je werk! Je hoeft dit niet meer handmatig uit te typen. Voor degenen die hier nog mee worstelen leg ik het heel simpel uit. Neem er even de tijd voor en je hebt er je hele leven lang plezier van. De kans is namelijk groot dat je vaker Word-documenten gaat maken waarbij een Inhoudsopgave handig is. Want of je nu een verslag voor je studie maakt zoals ik, of een handleiding voor nieuwe collega’s maakt; een Word-document met een klikbare inhoudsopgave is altijd handig.
Zoek de functie Inhoudsopgave
In Word staat bovenaan een zoekbalk, waarin je Inhoud kan typen. En daar komt de functie Inhoudsopgave al tevoorschijn. Je selecteert hoe je dit wil hebben en hoeft dit alleen maar in te voegen. Maak je geen zorgen over het lettertype, grootte, kleur, e.d. Dit kun je later aanpassen.

Maak koppen
In de werkbalk bovenaan zie je of je een standaard tekst aan het typen bent of dat je een kop aan het maken bent. Selecteer Kop als je een titel op kop wil invoegen. Kop 1 is het hoofdonderwerp, kop 2 is een subkop, etc. Speel ermee om het te bekijken. Ook hier geldt: maak je geen zorgen over het lettertype, grootte, kleur, e.d. Dit kun je later aanpassen.

Maak subkoppen
Subkoppen geven structuur aan je document en leest ook prettiger. Zoals je in mijn voorbeeld ziet, is de Inleiding Kop 1 en mijn subonderwerp Casus Kop 2.

Werk je inhoudsopgave bij
Omdat je al gaande je verslag meer kopjes krijgt, zal je inhoudsopgave niet automatisch kloppend zijn. Vergeet daarom niet steeds na je werk je inhoudsopgave bij te werken. Dit doe je door op de inhoudsopgave bovenaan op bijwerken te klikken. Daarna klik je in het venster op In zijn geheel bijwerken.

Structuur in je verhaal leest prettiger
De inhoudsopgave heeft veel voordelen. Je ziet in één oogopslag of je voor je opdracht geen onderwerpen vergeten bent. Je ziet waar ze staan en of er een logische opbouw in zit. Je biedt de lezer meer gemak door structuur aan te brengen dankzij de koppen. Denk daarom goed na wanneer je toe bent aan ene nieuwe kop en maak je alinea’s niet te groot. De koppen in de inhoudsopgave zijn klikbaar waardoor je direct naar het gewenste hoofdstuk verwezen wordt. Ideaal!
Eenmaal dit gemaakt, zul je zien dat dit vaker gaat toepassen!

Published by