Even dit en dat #20 | Orde op zaken

Tijdens de vakantie heb ik gedacht aan hoe ik meer grip kan krijgen op de hectiek van mijn werk. Sinds ik de casemanagementopleiding heb gevolgd en meer cliënten toegewezen krijg naast het werk tijdens de routes, is mijn to-do-lijst never niet meer eindig, ondanks mijn opgehoogde contracturen. Ten eerste geeft dat een nieuw onwennig gevoel; faalangst om dingen niet op tijd af te krijgen en onzekerheid of je het wel goed doet (want je wil immers íedereen tevreden houden, of niet soms?!?) en ten tweede heb ik de neiging voor mijn ‘oh zo belangrijke job’, mijn eigen to-do’s thuis maar onderaan het prioriteitenlijstje te zetten. De was? Kan wachten (kon al regelmatig wachten voor ik deze functie had) Hobby’s? Laat maar even gaan. Vrijwilligerswerk waar ik van geniet? Zo minimaal mogelijk. Sporten? Geen flow meer. Creatieve dingen doen zoals schrijven? Is nu even niet belangrijk.

En zo kwam ik in een spiraal van meer werken en meer werk aantrekken en meer werken. De kans op een burn-out, wat veel collega’s in de zorg ervaren, is groot en komt voor mijn gevoel dichtbij. Het is tijd om wat meer aan mezelf te denken. Ik wil weer lekker gevarieerd bezig zijn zoals vroeger en het werk soms ook even het werk laten. Deze nieuwe blog is, naast dat ik mijn huis opruim, weer meer ga hardlopen en tuinieren, een manier om mijn oude ‘ik’ weer een beetje op te pakken.

Jongeren aantrekken in de zorg

Lang gelee heb ik met Anne Elsinghorst en vele leuke andere jonge lieden in de thuiszorg gebrainstormd over hoe we de wijk aantrekkelijker kunnen maken. Hier wil ik meer aandacht aan besteden. Het leuke alvast is, is dat ons team in plaats van één stagiaire, nu twee stagiaires tegelijkertijd heeft. Dat is geen uitzondering, maar voor ons wel bijzonder omdat we dit nooit eerder gedaan hebben. Ook onze laatste stagiaire is blijven plakken als oproeper en ik hoop nog lange tijd van haar te blijven horen.

Preventie

Sinds ik meer in de wijk bekijk wat de mogelijkheden zijn voor ouderen, hebben we een paar cliënten zo ver gekregen te gaan koffiedrinken in een ontmoetingsruimte. Zodoende heeft één cliënt waarvan de hond pas dood was gegaan, toch een nieuw hondje gekocht, nadat hij ook met andere koffiedrinkers over puppy’s had doorgepraat. Nu is de koffieclub twee honden rijker en is onze cliënt al 2 kilo afgevallen omdat hij weer regelmatig aan de 10000 stappen komt; iets wat ik nooit meer van hem had verwacht.

Hbo+

Over een paar weken begint mijn hbo+ opleiding casemanagement dementie. Ja, hetzelfde als wat ik al heb gehad intern, maar straks krijg ik een algemeen erkende diploma als ik het haal. Doordat ik deze opleiding volg mag ik deelnemen aan het regionale netwerk, zodat ik ook op de hoogte blijf van het regionale nieuws en houden we samen de kwaliteit goed, is de bedoeling. Het is misschien wat dubbel werk, maar ik wist eerst nog niet zeker in hoeverre in het leuk vond en had geen idee dat ik deze opleiding vergoed kreeg. Afijn, ik steek er vast wel weer wat van op, want ik leer ook in de praktijk nog iedere dag en dat houdt me gemotiveerd.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *