Feelgood-activiteiten

6 feelgood-activiteiten om eenvoudig zelf uit te voeren

Het viel mij ineens op dat ik steeds vaker dingen doe die mij voldoening geven, zonder grote geld- of tijdsinvesteringen. En dan heb ik het over iets doen voor een beter milieu of voor de natuur, de jeugd, de toekomst… eigenlijk de basis van ons bestaan. Het klinkt wat zwaar maar ik heb eigenlijk een aantal leuke activiteiten opgesomd die er samen een luchtig en vrolijk geheel van maken!

Hoe komt het dat dit feelgood-activiteiten zijn? Goed doen voor een ander, doet ook goed bij jezelf: je krijgt er een blij gevoel van een ander blij te maken. Het is een wisselwerking. Dat is ook wetenschappelijk bewezen!

1. Plogging (afval rapen)

Plogging is hardlopen terwijl je afval opraapt, is iets wat je misschien al kende. Ik kwam er vooral via Instagram achter en raakte geïnspireerd. Ik had alleen nog een moment nodig dat het weer en de tijd een beetje meezat, want ik ben en blijf een mooiweerloper.

2. Hulpouder op school

Steeds meer ouders hebben of maken minder tijd om te helpen als vrijwilliger op scholen, maar ik kan het je wel aanraden. Zoals bijvorbeeld de luizencontrole in de klassen: daar zijn vrijwilligers voor nodig. Niemand zit natuurlijk te wachten op een nieuwe uitbraak van haarluis (en ja, ze komen ieder jaar nog voor). De luizencontrole is geen vies werkje en eenvoudig om te doen. Per klas ben ik maar een kwartiertje bezig en dit doe ik met aan aantal andere ouders bij onze school na iedere schoolvakantie structureel, dat werkt goed om uitbraken in te dammen. Als ik dan de deur uitloop weet ik weer dat het wel goed zit bij de kinderen.

3. Helpen met de paddentrek

Vorig jaar heb ik een vriendin voor een vrijwilligersorganisatie geholpen met padden laten oversteken tijdens de paddentrek. Padden gaan rond deze tijd aan de wandel om een geschikte partner zoeken en in het water (bij eindbestemming) eitjes te bevruchten. Veel padden worden dan doodgereden op de weg, terwijl het een beschermde diersoort is. Op een regenachtige dag met een wat zachtere temperatuur (8-10 graden) heb je rond deze tijd van het jaar in de avond veel kans om padden te zien in de buurt van vijvers. Die kun je eenvoudig met een handschoen oppakken en verzamelen in een emmer waarna je ze naar de juiste vijver brengt. Daar zijn lokaal speciale werkgroepen voor met mensen die je hiervoor de juiste instructies kunnen geven, te vinden op deze site: https://www.padden.nu/ Je zou kunnen overwegen af en toe een avondje te helpen en op de fiets te stappen met een emmer en handschoentjes om de lokale werkgroep een handje te helpen!

4. De tijd nemen voor een praatje bij ouderen

Nu werk ik in de zorg en is het voor mij vrij gemakkelijk om in contact te komen met ouderen. Maar ik kan het je echt aanraden af en toe een praatje te maken met ouderen in de winkel, bij de glasbak, in het bos, bij de voortuin, om eens te kletsen over koetjes en kalfjes. Vaak vinden ze dat hartstikke gezellig en dan hebben ze weer iets om op een dag over na te denken. Soms is hun netwerk van sociale contacten maar heel beperkt. Af en toe vertrek ik expres wat eerder op een werkdag om eens wat langer aanwezig te zijn bij ouderen om ze net wat extra aandacht te kunnen geven. Ook ik doe dit niet vaak wegens alle andere bezigheden die ik heb, maar als ik het wel doe besef ik wel weer dat het echt de moeite waard is. Bovendien steek je er zelf soms ook weer wat van op.

5. De stoep vegen

Het klinkt ongelofelijk simpel, maar hoe fijn is het om over een schone stoep te lopen zonder hondenpoep, sneeuw of gladde bladeren? Menig oudere of postbode doe je daar een hoop plezier mee en bovendien jezelf ook. Soms pak ik nog het stoepje van de buren of brandgang mee, en andersom gaat dat ook zo. Bovendien spreek je de buren zo vaker. Zelfs al heb je er niet zo’n klik mee, doordat je elkaar beter leert kennen en begrijpen heb je minder kans op misverstanden.

6. Doneren aan de deur

Als mensen fysiek aan de deur collecteren geef ik altijd geld. Het is me één keer overkomen dat ik geen losgeld in huis had, maar normaal heb ik altijd wat klaarliggen voor collectanten. Het feit alleen al dat iemand zich een avond (of meerdere) inzet voor een goed doel is al de moeite waard wat te geven. Ook als de kinderen geld in de bus mogen stoppen en vragen waarvoor het is, is het meteen een onderwerp voor een goed gesprek over wat belangrijk is in het leven: opkomen voor de zieken in dit geval. Zelf collecte lopen is trouwens ook een aanrader.

Wie weet vul ik deze lijst weer aan als ik iets nieuws gedaan hebt, maar misschien heb je als lezer zelf ook nog leuke aanvullingen? Laat dan weten!

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *