Gezien | Emma Wil Leven

Gisteren zag ik via de NPO app Emma Wil Leven terug en de nabespreking daarvan. Een documentaire van BNN door documentairemaakster Jessica Villerius over een meisje met anorexia. En het was zo ontzettend boeiend dat ik het de moeite waard vond even te benoemen.

De beelden waren schokkend, maar realiteit. Het verhaal riep bij mij veel vragen op maar ook veel meer begrip (of ten minste, dat denk ik?). Ik merk nu al van mezelf dat ik de valkuil heb nu een grote brei aan facetten te willen benoemen, maar die warrigheid uit mijn hoofd wil ik er niet zo uit gooien. De punten die mij het meest opvielen zijn:

Stoppen met sondevoeding

Hoe komt het, of hoe zit het, dat een arts (of een team van artsen) besluit te stoppen met gedwongen sondevoeding geven met het risico dat ze dood gaat? Na de nabespreking denk ik het beter te kunnen begrijpen. Zij was al zó ver in die ziekte en had alle opties al gehad. Gedwongen sondevoeding liggend op bed in een gordel is niet de manier om te overwinnen van de ziekte. Bovendien geeft het meer stress met meer gevolgen van dien: ik zou ook niet op die manier door het leven willen gaan. En verder heeft het meisje zelf ook een wil, wat gerespecteerd werd.

Spreekt hier Emma of ´het monster´?

Toch vraag ik me af of dit charismatische meisje, die iedereen om de tuin kon leiden, de wil van haar ‘zieke geest’ liet spreken of dat dit echt haar eigen Emma-stem was. Ondanks dat heb ik veel vertrouwen en respect voor het medische team gekregen wat in mijn ogen (vanachter een schermpje) kundig, begripvol en respectvol heeft gehandeld.

Goede zorg wil niet zeggen dat het ´beter´ gaat

De uitzending laat zien hoe ernstig anorexia zich kan ontwikkelen . Vaak horen we van meisjes dat het weer is goed gekomen (met de juiste hulp), maar in dit geval had de ziekte bij dit meisje gewonnen, ondanks goede zorg.

Palliatieve zorg passend bij de mens

Wat ik ook bijzonder en mooi vond om te zien is hoe de palliatieve zorg eigenlijk rondom en met haar georganiseerd werd in Portugal. Zij stond centraal. Van regels werd afgeweken waar nodig.

Geen gelukkig einde

Het is tegelijkertijd bijna niet te bevatten dat de ziekte tot de dood kan leiden. Ik weet dat het kan, maar toch keek ik deze uitzending met ongeloof.

Mijn complimenten voor BNN dat zij dit zo goed in beeld hebben gebracht, respect voor Emma om ons iets te laten zien over haar strijd tot het einde aan toe en respect voor familie, vrienden en zorgverleners om hun verhaal te uiten.

Voor mij was het van belang te zien hoe belangrijk het wéér is DE MENS te zien in de zorg en dat communicatie zo belangrijk is.

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *