Google Home luistert in huis - Kijk, mama!

Google Home – Mijn ervaring

Google Home - mijn ervaring - Kijk, mama!
´Mag ik ook een kadootje van Sinterklaas?´ vroeg Marcel, en hoppa: daar kwam het pakketje enkele dagen later: Google Home. Nog niet op de markt in Nederland, maar wel te importeren. En wie Marcel kent weet dat dit weer een perfecte nieuwe gadget is om uit te proberen. Bekijk het filmpje hieronder om een mooie indruk te krijgen van wat het kan doen!
https://www.youtube.com/watch?v=2KpLHdAURGo

Wat is Google Home?

Google Home is een klein speakertje wat naar je luistert. Door dit speakertje opdrachten te geven, kun je allerlei systemen in je huis bedienen. Denk daarbij aan verlichting, de thermostaat, de muziek, enzovoorts. Google Home werkt momenteel nog samen met een beperkte hoeveelheid apparatuur, maar dat zal zich in de toekomst vast uitbreiden. Wij hebben voor de automatisering daarom bewust gekozen voor Chromecast (Telefoons, tablets, TV, e.d.), Philips Hue verlichting, Spotify voor de muziek en de Nest voor de verwarming in huis. Verder maakt Marcel gebruik van TuneIn.com (voor de radio) en IFTTT.com om met externe diensten te koppelen. Je kunt het apparaat ook op ´mute´ zetten, maar wij laten het de hele dag aan staan. De verlichting bovenop gaat aan als je het ding roept (´Hey Google´ of ´Okay Google´) en naast het gebruik van je stem kun je ook de touch pad gebruiken om de volume aan te passen.
Marcel gaat over de technische werking ervan, maar ik geniet van de resultaten en wil daar als huisvrouw en moeder van vier kleine kinderen graag iets over kwijt. Wat hebben we al geprobeerd?
Google Home - mijn ervaring - Kijk, mama! Google Home - mijn ervaring - Kijk, mama! Google Home - mijn ervaring - Kijk, mama!

Praten met Google Home

Momenteel verstaat het speakertje alleen Engels. Toch kan ik me behoorlijk verstaanbaar maken ondanks mijn Nederlandse accent. Ook de kinderen leren nu heel gemotiveerd Engelse woorden in de hoop dat ze met Google Home iets kunnen bereiken. Al snel kregen ze resultaat:

 • Lukas (7 jaar): ´Hey Google, what is five plus five?´
 • Google Home: ´The answer is ten.´
 • Ik: ´Okay Google, Can you play 50´s music on Spotify?´
 • Google Home: ´Sure, here is e Spotify playlist called 50´s party.´

*De muziek gaat aan en ik dans de kamer door*

 • Lukas: ´Hey Google, Stop.´ *grinnikt* ´Lekker voor je.´
 • Ik: ´Hey Google, do you think Marcel still loves me?´
 • Googe Home: ´I never thought about that.´
 • Marcel: ´Hey Google, what sound does a cow make?´
 • Google Home: ´A cow sounds like this: Mooooeh!´
 • Ian (1 jaar) *verbaasd*: ´Boeh!´
 • Marcel: ´Hey Google, set the temperature on 19.´
 • Google Home: ´You got it, setting the thermostat to 19 degrees.´

Andere voorbeelden na ´Hey Google´: ‘Play a game’, ‘What does a [dier] sound like’, ‘Where is the nearest Pharmacy’, ‘How do I…’, ´Tell me a joke´ (erg flauwe grappen by the way), ´Sing a song´, ´Sing Happy Birthday´, ´Good night´ *dimt verlichting*, ´Give me an applause´, ´How can I get rid of silverfish´, ´Play Teletubbies on TV´, enz…
Ook als je nu aan Google bij ons de opdracht ´Expelliarmus!´ geeft (gemaakt via IFTTT), komen de lampen in een soort kleurenloop terecht. (Van roze naar blauw, naar groen, naar geel, enzovoorts.) Google Home kun je ook Nederlands leren praten met IFTTT, totdat de Nederlandse versie uit komt. Als Google Home je niet begrijpt, geeft ze (want we horen een vrouwenstem) dat aan met bijvoorbeeld: ´I don´t know how to help with that.´

Geluidskwaliteit

We hebben wat muziek geluisterd op Spotify, en de geluidskwaliteit is redelijk goed. We zetten de muziek vrij regelmatig hard aan en het geluid is mooi en diep of vol genoeg om onze favoriete Logitec radio te verkopen. In de toekomst gaan we waarschijnlijk wat boxsets toevoegen door het huis die gekoppeld kunnen worden aan Google Home.

Design

Google Home is klein en onopvallend en past mijn inziens in ieder interieur. Je kunt verschillende hoesjes met kleurtjes kopen om het wat op te pimpen (20 tot 40 US dollar per kapje), maar dit interesseert ons werkelijk geen biet.

Voordelen van Google Home

Hierboven lees je dat we er natuurlijk veel mee hebben zitten ´spelen´. Maar het heeft wel degelijk ook nut! De grootste voordelen tot nu toe zijn: je kunt op afstand je huisapparatuur bedienen en dat scheelt een loopje. Of je kunt blijven doen waar je mee bezig bent, zoals de was vouwen, handen vol spullen, lui op de bank, enzovoorts. Het scheelt tijd. Je hoeft niks meer in te typen in Google als je even iets wil weten bijvoorbeeld. Zelfs een boodschappenlijstje kan Google Home voor ons bijhouden, welke we in onze telefoon kunnen terugzien. In de toekomst zal er gezegd worden: ´Maar hoe deed je dat vroeger dan, vóórdat er Google Home was?!??!!!!´, ´My gosh wat een gedoe dan.´ 😉

Denkt er nog iemand aan om meer te gaan automatiseren in huis en zo ja, wat dan en hoe? Gewoon benieuwd!

https://www.instagram.com/p/BM_nilwA30z/?taken-by=kijkmama
 
 

Published by

5 Replies to “Google Home – Mijn ervaring

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *