Groot gezin uit het poortje

In de achtertuin bevindt zich een poort naar de weg waar seniorenwoningen op uitkijken. Nadat het huis meer dan een jaar leeg stond en het poortje jarenlang verwaarloosd is, is het een onderkomen geworden  voor algen, paddenstoelen en spinnen. Tot deze zomer. De ouderen hebben weer wat om naar uit te kijken, letterlijk en figuurlijk.
0ff013ea-5994-43b6-8f29-fb690e765e3a
Het scheef gezakte poortje gaat weer open en dicht sinds de coniferen gesnoeid zijn door mevrouw. En er speelt zich iedere ochtend weer een kostelijk tafereel af.
Twee jongens staan bijvoorbeeld elkaar de hersens in te slaan omdat er een strijd ontstaat over wie het poortje als eerste open maakt. Of het regent en moeders heeft de paraplu al open staan, terwijl ze nog langs de wildgroei aan struiken door het poortje moet zien te komen. Plu in de pergola of oei, tegen het kinderkoppie aan. (´Kijk dan toch uit!´) De ene keer met buggy en anders met een fiets vol kinderen. En altijd die strijd van de oudsten die toch alle drie nog op het achterzitje willen zitten. En wanneer het hele zooitje na veel geploeter eindelijk buiten op de stoep staat is er niemand die de poort meer dicht wil doen voor moeders die de handen vol heeft. Hoe zou ze dat oplossen?
93030776-3812-4161-b66d-198bf8542723
De gordijnen zijn vaker open en zelfs de vitrage wordt aan de kant geschoven vanachter ramen. Nog in nachtgoed? Maakt niet uit, het schouwspel mag niet gemist worden. Inmiddels weten de meesten dat de vrouw des huizes de stoep een beetje bijhoudt en vader de klusjes doet zoals op magische wijze de poort open laat staan na het open klappen. Een buurjongen noemt de bewoners al ´het groot gezin´. En hey, heeft die blonde nou zijn jas ondersteboven binnenstebuiten aan?
En dan die keren dat de kinderen pal voor de ingang blijven staan terwijl moeders volledig genegeerd wordt. Zou ze het zwaar hebben met vier van die knullen? De kamerplanten en de gordijnen worden nog even geïnspecteerd en als het hele gezin dan langs komt lopen wordt er even gezwaaid. Daar gaan ze weer. De ene dag wat later dan de andere dag, maar een poging om op tijd op school te komen doet ze in ieder geval zeker.
b5c29e2e-6545-4430-aec2-206c7de65c29

Published by

12 Replies to “Groot gezin uit het poortje

  1. Geweldig, hebben ze inderdaad iets om naar te kijken 😉
    Heel leuk geschreven Ramona, beetje Annie M.G. Schmidt-achtig. Ik ga hem delen in mijn overzicht van favorieten morgen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *