Guldenroede

Het Tuintje Van Goede Hoop is een stukje persoonlijke blog waarin ik je meeneem in mijn reis om een tuin naar mijn zin te maken.


Na het vrijmaken van de paden ben ik vandaag begonnen met het rooien van de Guldenroede naast het huis, omdat ik A een moestuin wil aanleggen en B ik dit op zijn zachtst gezegd best wel een lelijke plant vind. Bovendien kende ik deze plant al van onze vorige woonplek en ben ik er definitief klaar mee. Toch verdient deze eigenzinnige plant een plekje op de blog, om niet vergeten te worden.

Eigenschappen

De stelen van de Guldenroede groeien in het voorjaar de lucht in tot zo’n 30-80 centimeter of hoger (afhankelijk van de soort), ontwikkelen met een beetje geluk uiteindelijk een slap geel pluimpje en staat er bijzonder zielig bij op een hete zomerdag. In de herfst/winter is het één en al flut en ontstaat er een rommeltje aan takkenbos waarvan je niet zou denken dat er volgend jaar nog ruimte is om opnieuw te gaan groeien.  Guldenroede kun je uitzetten door te scheuren van een bestaande plant of door te zaaien.

Bermplant

Een (oud-)buurvrouw hield wel van deze plant (maar dan niet in haar tuin) en zette deze uit om de boom langs de parkeerplaats, om met mij, de straat wat groener te doen laten lijken, zover als dat lukt in de Maandereng (Ede-city). Dat dit geen onkruid bleek te zijn, heb ik even aan moeten wennen. De lange sprieten zijn ook voor kinderen aanlokkelijk genoeg om er even flink aan te trekken waardoor ze gemakkelijk met kluit en al op de stoep neerkwakken. Een prikkelbare buurvrouw was het gevolg die vervolgens  een korte preek hield tegen het kind terwijl ik nog kort hiervoor zelf bovenop deze takkenbos had gestaan met een enigszins geërgerde blik om een groot obstakel uit mijn auto te willen tillen. Ik geef het kind dus geen ongelijk, maar ik ben het ermee eens dat je leert van andermans planten af te blijven.

Facts

Guldenroede groeit op zanderige grond, trekt met zijn gele pluim vlinders en insecten aan en is een bekende kruidige plant met geneeskrachtige werking tegen met name nierkwalen schijnt. Je kunt er thee van maken als je durft en de blaadjes zijn eetbaar.  Niet zonder reden kwam ik al gauw op ‘seniorennet’ uit voor wat meer informatie en blijk ik niet de enige te zijn die deze plant verward met onkruid. Binnen no-time kan de plant zichzelf vermeerderen in de tuin. Guldenroede trek je gelukkig makkelijk recht de grond uit met kluit en al. Zo wilde Marcel, hoofd afdeling ‘gras’, onze jungle van Guldenroede eerste gaan maaien, maar leerde ik hem dat je de planten er dus beter uit kunt trekken. Meer valt er niet te weten over Guldenroede.

Published by

8 Replies to “Guldenroede

  1. Wat leuk deze persoonlijke tuinblog! Ik vind het prachtige plant. Ik hou wel van deze felle kleuren. Succes met project. Wordt vast heel mooi. Ben benieuwd naar het resultaat.

  2. Haha, een scherpe analyse over Guldenroede. Leuk!
    Sommige platen horen voor je gevoel niet ineen tuin hé… ook al is het geen onkruid!
    Gaan jullie voor de winter de hele tuin nog in orde maken?

  3. Grappig, leer ik toch nog iets over planten met mijn ongroene vingers. Hier groeit hij gelukkig niet, ben geen fan van onkruidachtige planten. Ben wel heel benieuwd naar het eindresultaat inderdaad (tzt). En tot die tijd hou ik de voortgang graag in de gaten. Wie weet leer je me nog meer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *