Hardlopen met of zonder muziek

Een onderwerp waar al veel over geschreven is op hardloopblogs. Toch kwam er weer een discussie op gang over dit onderwerp in de auto onderweg naar de Bergrace by Night met mijn hardloopmaatjes, zodoende kwam ik op deze blog.

Afleiding

Als beginner vond ik hardlopen eigenlijk meer een ‘must’ dan iets wat ik ‘leuk’ vond. Ik ben altijd wel een muziekluisteraar geweest, dus was het voor mij makkelijker het hardlopen op te starten en vol te houden met muziek uit mijn oordopjes (PS koop zo snel mogelijk een snoerloze headset en laat je niet meer pesten met snoertjes en uitvallende dopjes!).
Muziek helpt me ook om net even wat langer vol te houden of om door te lopen op een bepaald tempo. Als ik bepaalde doelen in een hardloopschema wil nastreven is dat best handig.
Zoals bekend is, is het gevaar te hard te lopen op muziek. Zelf heb ik dat ook wel eens gemerkt. De ademhaling gaat dan harder en de run wordt eigenlijk zwaarder en het is maar de vraag of je het nog kan volhouden tot het eind. Inmiddels ben ik zover dat ik goed kan aanvoelen wanneer ik te snel ga door de muziek. Ik blijf dan wel muziek luisteren voor de afleiding, maar negeer de beat en loop weer op een fijn tempo. Daar hoef je geen pro voor te zijn, maar daar moet je gewoon bewust mee bezig zijn. Als beginner had ik dit al gauw in de gaten. Nu is het zelfs zo dat ik alleen maar op mijn ademhaling let voor het tempo en muziek gebruik om van te genieten.
Muziek vind ik heel fijn als afleiding. Bijvoorbeeld als ik geen zin heb, of als het weer tegenvalt, of als ik op een vervelend stuk weg loop, of als ik pijntjes voel en even gas terug moet nemen, of om juist net iets langer vol te kunnen houden of mezelf een schop onder de kont wil geven.

Zonder muziek

Sinds een jaartje kan ik ook lopen zonder muziek. Ik had dit eigenlijk nooit gedacht, omdat ik nooit de deur uit ging zonder koptelefoon. Als de batterij leeg was van de headset, baalde ik als een stekker en liep dan vaak weer naar huis. Ik weet niet hoe het komt, maar ik denk omdat het hardlopen inmiddels in mijn leven ingeslepen lijkt te zijn, kan ik ook zonder muziek hardlopen. Dan ben ik gewoon in gedachten of laat me afleiden door de omgeving. Ik denk dat lopen zonder muziek ook is gekomen door het lopen met de kinderwagen. Dan vond ik het soms aso om muziek aan te zetten terwijl de kleine nog wakker was. Inmiddels maakt het me allemaal niet zoveel meer uit, omdat ik naar mijn idee best goed ben ingespeeld (op de kleine en) op de omgeving.
Belangrijk vind ik wel dat ik de omgeving kan blijven horen met muziek op. Dat is veiliger in het verkeer en voor mezelf. Ik voel me als vrouw alleen niet altijd helemaal veilig tijdens het hardlopen en dan zet ik expres soms de muziek net even wat zachter. Maar op veilige plekken en lange wegen waar ik helemaal in mijn element ben, zet ik de muziek ook wel eens lekker hard aan.


PS:
Mijn muziekgadgets zijn, naast mijn telefoon:

  • Spotify (app). Geeft meer kwaliteit aan je leven. Echt.
  • Bluetooth headset van Philips SHB6110. Al 8 jaar oud en een topproduct! Helaas niet meer te koop.

Schrijf hieronder wat jou ervaring is met sporten en muziek! Vind ik leuk!

Published by

1 Reply to “Hardlopen met of zonder muziek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *