Hoe ik wist dat ik zwanger was

Waaraan kun je merken dat je zwanger bent? Er zijn zoveel signalen en bij iedereen is het een beetje anders. Bij alle vier mijn zwangerschappen had ik vrijwel meteen, nog voordat ik dè test deed, last van de volgende veranderingen:

Oppervlakkige ademhaling

In november 2014 liep ik de Bergrace by Night en was in topvorm! Voor mijn begrippen dan… Ik haalde een persoonlijk record op de 7,6 km, zeven minuten sneller dan het jaar daarvoor. Maar er is maar één ding waar ik aan kon denken toen ik door het zand de berg op ploeterde: volgens mij ben ik zwanger.
Iedereen is wel een beetje hijgerig als je over het mulle zand de berg op moet hardlopen, maar bij mij voelde het anders. Ik moest sneller ademen en vrij hoog in mijn borstkas, om het zo maar te noemen. Het deed me meteen denken aan de vorige zwangerschappen. Zo liep ik tijdens mijn stageperiode in 2008 de trap op op Arnhem Centraal en stond bovenaan dan flink uit te hijgen met het gevoel een oud omaatje te zijn.

Hartkloppingen

Ook mijn hart ging tekeer. Ik voelde de hartslagen veel meer dan anders. Ik vond dit niet beangstigend, omdat het verder geen kwaad kon en ik het vaker heb gehad. Maar het valt gewoon op. En bij inspanning leek mijn hart er soms uit te knallen. Ik moest altijd bewust opletten dat ik niet te hard van stapel ging. Ik ben ook wel bekend met hartritmestoornis, dus ik was bang dat de hartkloppingen wel eens over zouden kunnen slaan in een ritmestoornis als ik niet naar mijn lichaam luisterde. Normaal kunnen hartkloppingen geen kwaad bij zwangerschap.

Vanwaar die andere ademhaling en hartkloppingen?

Je hart moet tijdens de zwangerschap harder werken, omdat er meer bloed door je lichaam gepompt wordt. Nu vind ik het nog steeds raar dat dat bij het begin van de zwangerschap
al aan de orde is. Nu lees ik dat het ook kan komen door bloedarmoede (bekend zwangerschapskwaaltje). Daar heb ik in lichte mate ook wel last van gehad en heb daar ijzertabletten voor geslikt. In het ziekenhuis heb ik van een cardioloog ook gehoord dat hormonen invloed kunnen hebben op je hartslag. Een ingewikkeld verhaal dus, maar het is duidelijk dat hartkloppingen bij zwangerschap vaak samen gaan.
Hetzelfde geldt voor de ademhaling. Je ademhaling gaat sneller omdat er meer zuurstof nodig is voor het extra bloed dat aangemaakt wordt. Dat klinkt logisch. Maar waarom al als je net een paar weken zwanger bent? Het blijkt dus dat hormonen ook van invloed kunnen zijn op de ademhalingsprikkel. Je hormonen houden dan je hersenen eigenlijk voor de gek waardoor de hersenen de organen dingen laat doen die soms (nog) niet nodig zijn (bron). Rare dingen dus, die hormonen.

Published by

2 Replies to “Hoe ik wist dat ik zwanger was

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *