Huh? Blauwe ogen?!

Marcel en ik hebben bruine ogen. We hebben vier jongens waarvan er één blauwe ogen heeft. De bruine kleur ogen is dominant weten sommigen wel. Toch word ik nog raar aangekeken. Rara, hoe kan het nou dat Marc niet van de buurman is?
Ik wil even een stukje kennis bijspijkeren onder de mensen. Ik heb geen zin om hier wat dingen voor op te zoeken, maar ik ga in gedachten terug naar de biologielessen in de bovenbouw middelbare school. Met een hele vervelende biologielerares, maar wel met een uitleg die me toch enigszins is bijgebleven.
Je krijgt van zowel pa als ma één stukje gen mee voor de oogkleur (net als alle andere eigenschappen). Je oogkleur komt dus voort uit twee delen waarvan één deel zichtbaar is in je iris en de andere neem je mee in de bloedlijn van je familie. Begint het te komen?
De bruine kleur is dominant en geef ik de hoofdletter. De andere kleuren (grijs, blauw, groen) zijn recessief (niet-dominant) en geef ik een kleine letter. Bb en BB zijn dus twee mensen met bruine ogen. bb is iemand met blauwe ogen. Bb draagt wel het gen mee voor blauwe ogen, snap je? Ik hoop het, want nu komt het rekensommetje:
Ouder BB en ouder BB kunnen alleen BB kinderen krijgen. Allemaal bruine ogen.
Ouder Bb en BB maken 75% kans op BB kinderen en 25% kans op Bb kinderen. Nog steeds allemaal bruine ogen.
Ouder Bb en ouder Bb (hier komt het:) hebben beide bruine ogen maar dragen wel het blauwe mee. Maar als je die twee ouders kruist krijg je 25% kans op een kind met blauwe ogen en 75% kans op bruinogige kinderen, namelijk; BB, Bb, Bb en bb.
Nu is het puur toeval dat 25% van onze kinderen (4 stuks) blauwe ogen heeft (Marc), maar het gaat erom dat er steeds een kans aanwezig was van 25% dat er een kind kon komen met blauwe ogen. Het was alleen de vraag of wij beiden het blauwe bij ons droegen. Dat is nu dus met zekerheid te zeggen.
Waar komt het bij mij vandaan? Mijn oma en zeker 2 van haar zonen (mijn ooms) hebben blauwe ogen. Van de andere kant hebben ze allemaal bruine ogen maar daar heeft een oom samen met een bruinogige tante een blauwogig kind gekregen, dus ik wist dat er iets van blauw ook in die familie moest rondzwerven. Bij Marcel zijn er ook ooms en tantes van zijn beide ouders met blauwe ogen. 
Ik vind dit dus, in tegenstelling met de meesten die ik ken, onwijs boeiend en ik vraag me af of jullie wel eens in van die discussies geraakt zijn.

Published by

6 Replies to “Huh? Blauwe ogen?!

 1. Weet je dat ik dit helemaal niet wist!!
  Grappig
  Mijn kids hebben alle 3 bruine
  Ogen van hun papa ik heb blauwe ogen
  Weer wat geleerd vandaag

 2. Grappig!
  Duidelijk verhaal ook, is mijn geheugen weer een beetje opgefrist. Ik heb groene ogen, was benieuwd of ik getinte kindjes zou krijgen met groene ogen maar vooralsnog allemaal bruin (vriend heeft blanke voorouder, dus zou kunnen in theorie). Misschien toch nog eens proberen….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *