Jobst steunkousen

Mijn ervaring met Jobst steunkousen

Steunkousen om spataderen (arices) te voorkomen is zinvol. Zeker bij zwangerschap, aanleg voor spataderen, vochtophoping of als je voor je werk bijvoorbeeld langdurig moet stil staan of zitten. Lees hierover meer in mijn artikel over steunkousen bij zwangerschap. In samenwerking met Butik21.nl mocht ik steunkousen uitproberen voor een review.

De kwaliteit van Jobst

Jobst steunkousen

Jobst is een Duits familiebedrijf dat al sinds 1950 bestaat en kwalitatief goede en duurzame producten maakt. Het assortiment is groot: van steunkousen met matige of stevige compressie, tot reiskousen, panty’s, medische compressiekousen (TEK-kousen), enzovoorts. In 2015 betaalde ik via de zorgverzekeraar 150  euro voor twee paar TEK-kousen, maar nu ik Jobst en hun assortiment ken denk ik wel twee keer na. De TEK-kousen van Jobst (Jobst RAL) voldoen aan de Europese Richtlijn Medische Hulpmiddelen en zijn een stuk goedkoper. De Jobst USA kousen hebben geen vastgestelde drukverdeling, maar een gradueel verloop. Beide soorten zijn van hoogwaardige kwaliteit. Lees hier meer over de Jobst steunkousen en eigenschappen van de verschillende producten.
Voor dit review koos ik de Jobst USA Opaque steunkousen; stevige compressiekousen met open teen.

Uiterlijke kenmerken

De kous lijkt heel kort en smal in de verpakking, waardoor ik in eerste instantie bang was dat ze te kort zouden zijn. Dit bleek echter niet het geval. Ik koos voor zwart, puur omdat ik al huidkleurige TEK-kousen in het bezit heb en zwart soms beter staat onder een broek. De reden dat ik voor een open teen koos is vanwege het gemak bij aantrekken. Bij een gesloten teen had ik een ander aantrekhulpmiddel moeten aanschaffen. De bovenkant van de kous heeft geen brede band met rubbertjes tegen het wegglijden, zoals ik gewend ben bij mijn oude steunkousen. De stof is dun (maar niet doorschijnend), zacht, glad en mat van kleur. Er zijn geen naden zichtbaar. Als je de stof uitrekt, merk je meteen dat deze kousen voor flinke compressie zorgen en géén pantykousjes zijn.

Afmetingen

De steunkousen voldoen aan de afmetingen die ik Butik21 had doorgegeven: de schoenmaat, de omtrek van het dikste gedeelte van het onderbeen (bij de kuit) en de omtrek van het smalste gedeelte van het been (bij de enkel).

Aan- en uittrekken

De kous trek ik aan met een hulpmiddel. Dit ging gemakkelijk. Zonder hulpmiddel had ik het niet netjes gekund. De compressie is duidelijk te voelen en voelt gelijkmatig en prettig. Het uittrekken doe ik zonder hulpmiddel en is met normale kracht goed te doen.

Aantrekhulpmiddel voor steunkousen
De ‘glijkous’ rechts

Aan- en uittrekhulpmiddel

De kous is erg sterk en een hulpmiddel is zeker aanbevolen. Niet alleen vanwege het vergemakkelijken van het aantrekken, maar ook om de kwaliteit van de kous te waarborgen. Zelf heb ik een glijkousje. Op butik21.nl zijn deze easyringen te vinden, maar voor meer keus in aantrekhulpmiddelen kun je kijken op bijvoorbeeld Medipoint.nl.

Blijft het zitten?

Jazeker! De fijne rand en de kous in zijn geheel blijft netjes zitten. Ook na een hele werkdag (als verpleegkundige) en een uurtje ploeteren in de tuin.

De wasvoorschriften van de kous

Ze mogen in de wasmachine op 40 graden. Een waszak wordt aanbevolen, maar heb ik niet gebruikt. Ik was ze met mijn andere kleding samen.

Blijvende kwaliteit

Na twee weken dragen en wassen (ik was ze bijna altijd dagelijks, soms om de dag) blijft de stof mooi zwart en glad. Ook is er niks veranderd aan de compressie. Ik ga er vanuit dat de kwaliteit van lange duur is.

Beveel je de kous aan?

JA, ik beveel de kous zeker aan! Ook de service van Butik21.nl is snel en erg vriendelijk. Bij deze dan meteen ook mijn dankwoord voor deze ontzettend leuke samenwerking!

Published by

3 Replies to “Mijn ervaring met Jobst steunkousen

    1. Hoe komt dat? Te strak? Ik heb momenteel wel fijne zachte, maar toch stevig genoeg. Komt ook nog op de blog. Ik heb die van de Lidl eens geprobeerd, maar die heb ik ook meteen weer weggedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *