'Mama, van snoepjes word ik dik!'

Terwijl ik de laatste ladingen zand uit de net gewassen sokken aan het uitkloppen ben, komt Julian ineens huilend bij me zitten. ‘Mama, ik wilde vanmiddag eigenlijk helemaal geen snoepje, want van snoepjes word ik dik!’

Nu zijn hier twee opmerkelijke dingen aan:

 1. Waarom Julian dit pas uren later zegt, na zijn snoepje tevreden op te hebben gegeten, is mij een vraag. Maar daar heeft hij wel vaker een handje van.
 2. Waar komt die uitspraak ineens weer vandaan? Hier hebben we het maanden geleden ook al over gehad.

Een paar dagen later kom ik bij de eerste ouderinformatieavond en krijg ik van de kleuterjuf te horen dat ‘pakjes drinken slecht zijn vanwege al het suiker wat er in zit’. En nog een tiental opmerkingen over ‘gezond’  en het eten en drinken van de kleuters van nu versus vroeger.
Zucht. Gaan we weer.
Nu weet ik niet of school de reden is waarom Julian hier weer over begint of dat er een zoetsappig misleidend kinderfilmpje op de tablet is langs geweest, maar nogmaals leer ik de kinderen het volgende vanuit de jelmerdeboer.nl theorie:

 1. Van een snoepje wordt je niet dik. 
 2. Van te veel eten te weinig bewegen wordt je dik. 

Julian ging weer rustig verder spelen en ik zag dat het goed was.

Hebben jullie ook zo’n last van een betuttelende peuter- of kleuterjuf als het op eten en drinken aankomt? 

Published by

6 Replies to “'Mama, van snoepjes word ik dik!'

 1. Irritant zeg, waar bemoeit ze zich mee?
  Sowieso heb ik weinig met die hele anti-suikerlobby tegenwoordig. Alles moet worden uitgerekend tot op het suikerklontje… Ik geloof nog steeds heilig in niet te veel en niet te vet. Dan zit je altijd goed.

 2. Goed dat je aangeeft dat je van één snoepje niet dik wordt, maar dat het erop aankomt om niet te veel te eten & genoeg te bewegen! Ik hoor inderdaad vaak dat het op scholen momenteel overdreven is en dat er vaak niet eens meer een droge koek mee naar school mag. Ben ook wel voorstander van fruit hoor & Lenne krijgt van ons totaal nog geen koeken, maar toch… Af en toe een droge koek kan in mijn ogen geen kwaad.

  1. Ja mee eens. Maar ik begrijp wel dat school het bij fruit wil laten om ergens een duidelijke grens te trekken. Maar ik blijf wel gewoon een beker chocomel geven hoor. Ik hoor dat ze op sommige plaatsen alleen water of thee mogen. Pfff…

 3. Pfff wat een betutteling allemaal en kijk waar het naar leidt ..een huilend jongetje die bang is dat hij dik wordt. Kan niet de bedoeling zijn lijkt mij. Inderdaad gewoon niet te krampachtig doen over snoep etc. Mijn kids krijgen fruit en een koekje in hun trommeltje mee…

 4. De school van mijn kindjes is ook een ‘gezonde school’.
  Ik schreef er een tijd terug ook een artikel over.
  Snoepjes en chocolade mogen niet, pakjes drinken ook niet,….
  Maar in de eetzaal verkopen ze een soort fristi (hallo, weet je hoeveel suiker daar dan wel niet inzit?)
  En toen ik gezonde koekjes met pure cacao meegaf mochten ze het niet opeten, want dat was chocolade.
  Aandacht voor gezonde voeding daar heb ik geen problemen mee, overdrijven wel en zelf niet consequent zijn maar opmerkingen geven aan ouders, … nee, dat kan echt niet naar mijn gevoel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *