Mix paarse bloemen in de tuin

Mix paarse bloemen in de tuin

In april geniet ik altijd van onze paarse bloemen in de tuin. De mix van paars is per ongeluk ontstaan door het verzamelen van stekjes en zaad door de jaren heen. Het is niet zo dat ik andere kleuren mijdt, maar die komen bij mij later pas opzetten. Zoals dahlia’s, zonnebloemen, cosmos, zinnia’s en gladiolen. In het voorjaar heb ik vooral paarstinten en dat vind ik rustgevend staan in combinatie met het jonge lentegroene blad overal. Een toevallig schilderijtje dus, die tuin van mij.

Paarse bloemenmix uitgelicht

De volgende planten heb ik bij elkaar staan:

  • Brunnera Jack Frost (ook wel Kaukasisch vergeet-mij-nietje, ooit 1 potje gekocht bij de Hessenhof)
  • Judaspenning
  • Gewoon vergeet-mij-nietje
  • Wilde hyacint
  • Tulp Ronaldo (zeer donker paars, gekocht bij tulipsgreen.nl)
  • Akelei

Op de uitgelichte afbeelding zie je verder nog de paardenbloem en de rododendron. En de kat. (hier nog schoon op de foto)

Duur?

Je hoeft voor een mix van paarse bloemen niet veel geld uit te geven. Als ze het naar hun zin hebben, dan worden het er vanzelf meer. Je kunt het zaad verspreiden voor meer dezelfde planten of bijvoorbeeld pollen van vaste planten afsteken en verder uitzetten. De manier van vermeerderen hangt af van de soort plant uiteraard.

Veel vaste planten?

Het hoeven niet per se vaste planten te zijn. Zo heb ik judaspenning (tweejarig) en vergeet-mij-nietjes (eenjarig) willekeurig door de tuin heen staan zonder dat ik me daar erg veel mee heb bemoeid. Hooguit heb ik wat judaspenning geholpen, maar het meerendeel heeft zichzelf uitgezaaid. Het is een kwestie van het plantje leren kennen en blijven koesteren om alles tot uiting te laten komen.

Vermeerderen

Een aantal vaste planten zoals het kaukasisch vergeet-mij-nietje heb ik laten staan en zet ik na enkele jaren verder uit als de pollen vermeerderd kunnen worden d.m.v. afsteken. Akelei is ook een vaste plant die zichzelf uitzaait welke je daarna kunt verzetten.

Van judaspenning en het kaukasisch vergeet-mij-nietje had ik een aantal jaren geleden maar 1 tot 3 stekjes en nu staat mijn tuin er vol mee!

Bolletjes van wilde hyacinten kun je her en der verspreiden richting plekken waar je ze heen wil hebben. Maar ook die gaan verder hun eigen gang, als ze het maar naar hun zin hebben.

De volgende maand zal de tuin er weer heel anders uit zien. En zo ziet ook ieder jaar de tuin er weer iets anders uit. Tuinieren is een proces die je continu doorloopt en nooit verveelt.

Ik verheug me ieder voorjaar op wat dit jaar weer komen gaat. Heb jij nog leuke planten aan te raden die ik hieraan kan toevoegen, dan lees ik het graag!

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *