Petri Bakker Fotografie

Opleiding casemanagement dementie

Afgelopen jaar deed ik de opleiding casemanagement dementie. Eerst intern bij Buurtzorg en daarna aan de Christelijke Hogeschool Ede. Vele malen heb ik mij afgevraagd of ik wel met het goede bezig was. En ja, ondanks de tijd en energie die ik steek in een nieuwe studie is het wel de moeite waard. Nu al.

Verdieping

Als wijkverpleegkundige of als parkinsonverpleegkundige ben je vaak al de spin in het web. Toch merkte ik dat zodra er bij de cliënten geheugenproblemen om de hoek kwamen kijken, er meer intensieve zorg nodig was. De opleiding casemanagement dementie helpt om meer grip op de situatie te krijgen.

Casemanagement in een notendop

Kort gezegd geef ik voorlichting over geheugenproblematiek, ben ik veel meer bezig met ACP-gesprekken en ben ik meer zaken aan het coördineren en plannen dan dat ik gewend was. Als casemanager ben je nog intensiever met de naasten in gesprek en beweeg je mee met alle complexiteit in en rondom de casus en de te regelen zorg. Alle zeven CanMEDs-rollen die je als hbo-verpleegkundige behoort te hebben, zullen wederom aan bod komen.

Vier tips

Wat mij het meest opvalt is hoe snel mijn agenda vol is gelopen het afgelopen jaar. In korte tijd ben ik druk geweest met multidisciplinaire overleggen, aanvragen aan het doen binnen het financieringsstelsel (WMO, WLZ etc.) en familiegesprekken. Het begeleiden van mensen met dementie en hun naasten kost meer tijd dan ik van te voren had ingeschat. Graag wil ik je vier tips meegeven als je overweegt aan de opleiding te gaan beginnen:

1. houd overzicht in je agenda

De opleiding heeft van te voren bekend gemaakt hoeveel studielasturen hiervoor staan. Schrijf dit op en reken van te voren uit hoeveel uren je per week aan je opleiding zal gaan besteden. Plan hier vrij voor. Of nog beter: zorg ervoor dat je één dagdeel in de week vrij hebt om ongestoord aan je opleiding te werken. Zéker als je thuis nog een gezin hebt. En hobby’s. En sport. En een sociaal leven.

2. Kantoordag

Daarnaast is één dag kantoor wel prettig. Er komt namelijk meer administratie en overlegtijd bij dit werk kijken dan dat ik als verpleegkundige gewend was. Met een WLZ-aanvraag voor één cliënt kan ik zo anderhalf tot drie uur zoet zijn. Als je dit tussen de routes door plant kun je het vaak niet in één keer af krijgen en ben je met andere telefoontjes al snel afgeleid. Als wijkverpleegkundige heb ik als doel zoveel mogelijk het casemanagement op aparte dagen te doen. Plannen blijkt al gauw topsport.

3. Vrije tijd inplannen

Omdat ik zowel als verpleegkundige als casemanager een druk bestaan heb, merk ik dat het van belang is om ook mijn sociale activiteiten te plannen. Koffie drinken met vriendinnen, een weekendje weg met de kinderen, sporten, vrijwilligerswerk: plan ik allemaal in. Houd ook gaatjes vrij om werk en sociale activiteiten eventueel te kunnen combineren. Zo kan ik tussen twee huisbezoeken door eens lunchen met een vriendin. Daarnaast zijn gaatjes vrij ook handig voor ongeplande urgente acties of gewoon een keer: de was ophangen. Het voordeel is dat je als casemanager je tijd zelf kan indelen.

4. Stel verwachtingen bij

Wees je ervan bewust dat je niet direct expert ben ja de opleiding casemanagement dementie. De opleiding is een hulpmiddel om je functioneren op een hoger niveau te tillen. Hoe je dit in de uitvoering gaat doen, ligt aan jezelf. En niet iedereen groeit daarin even snel of functioneert op hetzelfde niveau. Mijn tip is om niet te veel cliënten tegelijkertijd aan te nemen en bewust alle facetten van het vak met je huidige cliëntenbestand te doorlopen en hiervan te leren zonder te veel tijdsdruk. Kwaliteit gaat voor kwantiteit.

Heb je hier iets aan gehad en ga je aan de slag met de opleiding? Ik vind het heel leuk als je een reactie achter laat!

Wil je meer lezen over mijn werk in de wijk? Lees dan de blogs van deze categorie.

Ben jij ook aan het studeren en wil je weten hoe je een inhoudsopgave maakt in Word? Lees dan deze blog.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *