RuneFest2019

RuneFest 2019 | Een weekend in het teken van ‘ons’ spelletje

Tot pakweg tien jaar geleden werd ik nog vreemd aangekeken als ik vertelde dat ik Marcel, mijn man, heb leren kennen via een online spelletje, maar tegenwoordig begrijpen mensen, ook ouderen, de online wereld steeds beter. Zo is er afgelopen maand ook een rubriek geweest op de Volkskrant (IGTV) over online daten op latere leeftijd. Echt superleuk! Mijn complimenten voor de makers. Nu speelde ik RuneScape niet om een date te vinden, maar dat gebeurde gewoon.

Tien jaar getrouwd

Afgelopen weekend zijn Marcel en ik voor het eerst naar een jaarlijks live event geweest van RuneScape: RuneFest! RuneFest bestaat nu al achtereenvolgend negen jaar, maar nu pas zijn we voor het eerst gegaan; nu we elkaar meer dan zestien jaar kennen via RuneScape en tien jaar getrouwd zijn. Overigens was dit ook voor het eerst in tien jaar (!!!), op een bioscoopavondje na, dat we met z’n tweeën weg zijn gegaan zonder onze kinderen.

https://www.instagram.com/p/Br2bCwdn7xn/?utm_source=ig_web_copy_link

Foto’s RuneFest 2019

Ik neem je even mee in afgelopen weekend, wat ik in mijn Insta Stories al had laten zien, maar nu met wat meer tekst en uitleg (tip: zet voor de juiste ambiance ondertussen even A Hero’s Return aan van het album ‘RuneScape: The Orchestral Collection’ van James Hannigan op Spotify):

Onderweg naar Londen.

We vertrokken vrijdagochtend met de trein naar Schiphol. Daar vlogen we met EasyJet naar Gatwick Airport en huurden een auto via Europcar om naar het hotel te komen. Daar dropten we onze koffers en reden in de avond naar RuneFest.

Vrijdagavond: de Golden Gnome Awards en Wifi Wars.

Ons vliegtuig had een uur vertraging en Europcar liet ons drie kwartier wachten waardoor we pas halverwege de avond binnen kwamen. Desondanks keken we onze ogen uit naar de hoeveelheid spelers die vandaag al aanwezig waren. We kochten al meteen onze eerste merchandise-producten want die liepen als verse broodjes over de toonbank. Ik heb er nog geen foto van maar ik kocht een Catherby T-shirt (een plaatsnaam in RS), al had ik graag het RuneFest2019 shirt willen hebben die al uitverkocht was. De Wifi Wars kende ik nog niet, maar ik vond het vooral grappig toen we met het publiek tegen elkaar Ski speelde; een spelletje uit de tijd dat ik vroeger als kind nog op een DOS-computer speelde. Bekende streamers en Youtubers die genomineerd waren wonnen deze avond de Golden Gnomes. Verder was er nog live muziek en konden we een hapje eten en drinken.

Zaterdag: RuneFest!

Er stond een lang rije mensen te wachten voor de ingang toen we om vijf voor tien aankwamen. Nu was goed te zien hoe iedereen zich had uitgedost met capes, bijlen, partyhats en bunny ears. Echt superleuk! In de gang kreeg iedereen een tas met RuneFest goodies. In de gezamenlijke ruimte werd het programma van de dag onthuld en wat zich achter het grote gesloten gordijn bevond.

RuneFest Goodies van 2019: een waterfles, schrift met harde kaft, een stift, een pen, een speld en de tas. Daarin bevond zich nog een bonnetje voor het eten en drinken en een code om in RuneScape wat archeologie items te ontvangen.

Achter het zwarte gordijn, wat vrijdagavond nog gesloten was, bevond zich een opgebouwde dino-wereld naar aanleiding van het nieuwe prehistorische land Anachronia wat in Runescape gemaakt is. Het hele event stond in teken van dit nieuwe land en de nieuwe skill die gaat uitkomen, passend bij dit thema; archeologie. We werden vermaakt met verschillende spelletjes in dit thema waarmee je skill chips kon winnen. Net als voorgaande jaren waren er ook weer pinguïns (de zogenaamde superspionnen) verstopt zoals in RuneScape, gebaseerd op de film Madagascar. Alle pinguïns hadden een letter waarmee je door het juiste codewoord te onthullen ook een skill chip kon winnen. De hele setting en sfeer past gewoon bij RuneScape: verbeelding, herkenning, laagdrempeligheid en alles met een vleugje droge humor.

Online gaming brengt mensen bij elkaar

Nu ik zo’n online game event heb meegemaakt wordt weer eens duidelijk hoe sterk mensen zich met elkaar verbonden kunnen voelen door een spel. Er worden vriendschappen gemaakt die enorm betekenisvol kunnen zijn. (Mensen blijven me raar aankijken als ik dat zeg) Je kunt het vergelijken met vriendschappen via bloggen, Twitter of Wordfeud.

https://www.instagram.com/p/Bsqz9ORgnli/?utm_source=ig_web_copy_link

Meer dan een spel

Verder is het ook mooi om te zien hoe enthousiast en creatief de ontwikkelaars zijn en in levende lijve vertellen over nieuw bedachte verhaallijnen en updates voor het spel waardoor het niet (nooit) saai wordt. En dan heb ik het nog niet eens over de streamers en cosplayers die er wat moois van maken, eigen fans hebben, er zelfs hun brood mee verdienen en een extra dimensie aan het geheel geven; ook zij kwamen aan het woord en mengden zich in het geheel. Wat je tijdens het spelen voelt en beleefd, wordt gedeeld door mensen die aanwezig zijn op zo’n event waardoor het extra leuk is om die mensen in levende lijve te ontmoeten. RuneScape is na al die jaren (al sinds 2001) zo uitgegroeid dat ik me niet kan voorstellen dat dit spel verdwenen zou zijn over tien jaar. Dit is wel bijzonder in vergelijking met andere spellen die ik heb gespeeld, waar het vaak een komen en gaan is.

https://www.instagram.com/p/Bo2CN2GCcT2/?utm_source=ig_web_copy_link

Goed doel voor gamers met een handicap

Wat tot slot nog mooi is en ik eerst niet wist is dat Jagex (de makers van het spel) zich al jaren hard maakt voor goede doelen, waaronder One Special Day: een organisatie die gamers met een handicap helpen door te investeren in de juiste persoonlijke aanpassingen en hulpmiddelen zodat zij ook kunnen gamen. Dit betekent veel voor deze mensen (waaronder kinderen) omdat ze zo meer en beter contact kunnen maken met hun vrienden én zonder drempels. Probeer je je eens voor te stellen hoe het voelt om eindelijk eens met je vrienden mee te kunnen doen zonder buitengesloten te worden door je handicap? Afgelopen week kochten wij in RuneScape bijvoorbeeld een ballon voor onze game characters waardoor het geld rechtstreeks naar dit goede doel gaat. Tijdens het RuneFest werd bekend gemaakt hoeveel geld iedereen heeft opgehaald voor de goede doelen.

Voor herhaling vatbaar?

Het is zéker voor herhaling vatbaar, we zullen in ieder geval overwegen weer te gaan. Áls ik ooit ga wil ik ook meer tijd besteden aan een passend outfit. Ik had afgelopen weekend graag een pink skirt willen dragen (bekend van de Pink Skirt Events in RuneScape Classic) maar helaas was de meest lijkende niet in mijn maat te krijgen. Volgende keer beter! Bovendien hoop ik mijn broertje nog eens mee te nemen en wie weet wat meer andere spelers.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *