Lange vliegreis met kinderen – Mijn ervaring

Lange vliegreis met kinderen

Er wordt regelmatig met kleine kinderen gevlogen, maar je doet het ook niet zo even één-twee-drie huppakee. Althans, ik vind het niet heel gewoon.
Wij zijn wegens familiebezoek all the way Down Under (Australië) geweest met drie kinderen van 1, 2 en 4 jaar oud. We werden uitgebreid bekeken en bevraagd, dus ik kon het niet laten ook onze aanpak te laten weten. Misschien heb je er wat aan of kun je nog tips doorgeven onderaan dit artikel.
Lange vliegreis met kinderen - Mijn ervaring - Kijk, mama!

Wij vlogen van Amsterdam naar Seoul en van Seoul meteen door naar Brisbane. Verder ook van Brisbane naar Melbourne, van Melbourne naar Sidney, van Brisbane weer terug naar Seoul en na een overnachting weer naar Amsterdam. Onze langste vlucht was de heenweg, twee maal 11 uur vliegen met een tussenstop van 4 uur. Ook wij hebben daarvoor uitgebreid op internet gezocht naar tips voor vliegen met kinderen en ik beschrijf hieronder de meest nuttige tips waar wij gebruik van hebben gemaakt.
Lange vliegreis met kinderen - Mijn ervaring - Kijk, mama!

Onze voorbereiding met betrekking tot het vliegen met kinderen

 • Voorlezen over vliegen. Zo kun je de kinderen laten zien wat hun ongeveer te wachten staat. Een goede voorbereiding is bij kinderen altijd goed. Beide boeken die wij gebruikten zijn erg leuk en vullen elkaar goed aan. Het flapjesboek vinden de kinderen denk ik het leukst, maar de kinderen hebben ze even vaak gekozen met voorlezen.

´Op het vliegveld´flapjesboek´ - Kijk, mama! ´Op het vliegveld´flapjesboek´ - Kijk, mama!

Op het vliegveld‘ flapjesboek

´Pien en Patrick gaan vliegen´ - Kijk, mama! ´Pien en Patrick gaan vliegen´ - Kijk, mama!
‘Pien en Patrick gaan vliegen’

 • Suikervrije snoepjes. Zodat ze niet te veel gaan stuiteren in het vliegtuig. Niet zo fijn voor medepassagiers.
 • (Suikervrije) lollies. Handig voor het slikken en ze gaan lang mee. Slikken is belangrijk vanwege mogelijke oorpijn bij het opstijgen of dalen.

Suikervrij snoep in het vliegtuig - Kijk, mama!

 • Water. Tegen dorst en voor het slikken. Dat zeg ik nu wel leuk, maar je mocht natuurlijk geen drinken meenemen. We hebben onze flesjes weg moeten gooien. Echter werden onze gevulde kinderbekers wel goedgekeurd, haha!
 • Spenen. Ian gebruikt ze nu niet, maar de anderen waren fanatieke speengebruikers. Neem altijd reserve mee.
 • Doekjes vochtig en droog. Voor het spugen, knoeien, niezen, e.d.
 • Desinfectans/-doekjes. Want die toiletten of verschoonruimte… Iew.
 • Zakje of bakje bij spugen of voor afval. Je krijgt wel wat, maar misschien niet genoeg.
 • Kadootjes om uit te pakken. Bijvoorbeeld een klein kleurboekje, stickerboekjes, potloodjes, gummetje, dat houdt ze een tijdje bezig. Struin de Action, Zeeman en de Hema maar eens af. Wij gaven ieder uur of iedere paar uur een kadootje. Feit: ik heb er nu nog steeds een paar van over in de kast liggen!
 • Tablets bij lange reis. Hoeft niet (want trek je portemonnee maar open), maar wij vonden het IDEAAL! De spelletjes op de schermen in de stoel voor je doen het niet altijd goed. Die van ons kon je niet goed besturen, waren te moeilijk voor hun niveau, enzovoorts. Sindsdien zijn ze nooit meer tabletloos geweest trouwens. En denk aan goede beschermhoesjes.
 • Koptelefoons. De kinderversie, zodat ze niet te hard kunnen staan. Handig voor bij de tablets uiteraard. Zo kan de rest door blijven slapen. Om ze minder vervelend voor de kinderen te maken hebben we ze door hun laten versieren met stickers! Tip voor bij de tip dus.

Koptelefoon in het vliegtuig - Kijk, mama!

 • Duidelijk en kort zijn bij de douane e.d. Die knuffel moet gewoon uit de handen en ze moeten gewoon alleen door het poortje. Moeilijk dingen, die je beter kort en duidelijk moet uitleggen, liefst van tevoren. Het poortje is moeilijk te begrijpen voor de kleintjes. Het liefst hangen ze om je nek en dat gaat dan even niet. En dan ook nog die vreemde mensen er omheen…
 • Rustig en kalm blijven. Het is sowieso een gestress met al je bagage en je kinderen, maar denk er maar eens over na hoe stressvol het voor je kinderen kan zijn. Blijf dus kalm en hoop dat ze meewerken.
 • Heb geduld. Zeeën geduld. Wij hadden bijvoorbeeld de pech dat ons hotel niet goed geboekt was door de vliegmaatschappij. Wij hebben even wat uren moeten slenteren en wachten met de kids…
 • Verschoon tijdig. Er is een verschoonplek bij de toiletten, bij Korean Airways althans wel.
 • Geef tijdig te eten. Bewaar desnoods wat van de maaltijden.
 • Speelgoed wat niet weg rolt en stil is.
 • Knuffels mee.

Knuffel mee in het vliegtuig - Kijk, mama!

 • Makkelijke kleding. Bijvoorbeeld joggingbroeken en laagjes (shirts met vesten). Wij gingen bijvoorbeeld van een druilerig winters Nederland naar een tropisch heet gebied.

Wachten op het vliegveld met kinderen - Kijk, mama!

 • Reserve kleding. Voor na een ongelukje of na het spugen. Wees erop voorbereid dat het dichtstbijzijnde winkeltje met bijvoorbeeld een T-shirt in een Zuid-Koreaans vliegveld één kilometer lopen is en 21 euro kan kosten. (Wij hadden een kind met buikgriep tijdens de reis) Maar hey, dan heb je wel een leuk souvenir!
 • Enthousiast zijn over bijvoorbeeld de wolken en wat er gebeurt om je heen. Blije kinderen zijn een stuk makkelijker. En als ze merken aan jou dat alles oké is, vinden hun dat meestal ook.
 • Stel je flexibeler op. Er komt gewoon veel op je af, ook voor de kinderen. Laat ze maar tegen je aan hangen of lang spelletjes spelen tot diep in de nacht. Het ritme gaat toch door de malle molen. Slapen kunnen de kleintjes echt overal. En spierpijn krijg je ook.
 • Zitplaatsen met extra beenruimte is fijn, bewegingsvrijheid en voor je rommel met al die kids.
 • Stap als laatste uit als je kleine kinderen hebt. Je kinderen zullen tergend langzaam zijn. Als je ze kan optillen met alle koffers, of als ze zichzelf redden, probeer dan juist als eerste te gaan om lang wachten bij de douane te voorkomen.
 • Leuke koffertjes (op wieltjes) die ze zelf meenemen of makkelijk mee te krijgen zijn. Met die van ons konden ze spelen, rondrijden en erop zitten. Kwalitatief goede en leuke koffers voor kinderen die als handbagage mee mochten waren van Trunki.

Trunki Kinderkoffers - Kijk, mama! Trunki Kinderkoffers - Kijk, mama!

 • Niet achter de motoren instappen als er geen slurf is. Het maakt een hels kabaal voor die kleintjes en ze gaan gegarandeerd huilen. Zie ze dan maar mee te krijgen met je handbagage en hun koffer. Of drie. Op die trap.

Zo en dan kom je fris en fruitig aan in het tropisch landschap met een cocktailtje in je hand en een tourist guide in de andere hand met een zonnebril op je hoofd en vrolijke kindjes achter je aan.
Seoul - Kijk, mama!
Ha!
Dus niet. Wij waren zo gaar! Ik moest twee dagen bijkomen. Marcel had daar minder last van, maar wel weer erger na de terugreis. Je komt echt heel brak aan met alles wat je mee moet slepen. Wees er psychisch dus op voorbereid. En dan te bedenken dat je nog de Car Rental moet zoeken en de auto moet zien te halen en je grut (denk aan het aantal kinderzitjes) en je zooi erin moet zien te krijgen. Alvast veel succes!


PS: wij hebben ondanks de reis ècht een heerlijke vakantie gehad. Wat een beleving!
Naar Australië met kinderen - Kijk mama!

Published by

5 Replies to “Lange vliegreis met kinderen – Mijn ervaring

 1. Het lijkt me echt best wel heftig om met een kleintje te vliegen (laat staan met 3!), wij gaan meestal met de caravan weg en hebben dat dan ook nog niet gedaan.. Maar wat een fijne tips zeg! Die boekjes over vliegen zijn ook heel leuk!

 2. Wauw, wat een onderneming zeg!
  Ik geloof niet dat jij ergens voor terug deinst he? Respect hoor Ramona!
  En goede tips.
  Wij van de zomer 10 uur in de auto, de enige die dan last van hun gedrein zijn wij Haha. Maar ga je tips wel gebruiken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *