Waarom krijgt het gebroken hartje gele bladeren?

Tuindingen | Waarom krijgt het gebroken hartje gele bladeren?

Wit gebroken-hartjesplant

Gele bladeren bij mijn gebroken hartje was één van de eerste dingen die mij opviel toen ik de plant net een jaar had. ‘Geef ik te weinig water? Is er te weinig voeding? Moet ik de gele stengels wegknippen?’ waren allemaal vragen die ik toen had. Inmiddels weet ik dat het volkomen normaal is dat de plant snel gele bladeren krijgt.

Waarom krijgt het gebroken hartje gele bladeren?

Snel in de hersftmodus

Gebroken hartje (dicentra spectabilis) is een prachtige, sierlijke plant met witte, roze of rode bloemen die ieder jaar weer vanzelf op komt. Ze is dus wel winterhard, maar niet wintergroen. De bladeren sterven ieder jaar weer af tot de grond. Een nadeel van deze plant kan zijn dat ze relatief snel gele bladeren krijgt ten opzichte van andere planten: in april/mei bloeit ze al langdurig ontzettend mooi, in juli ontstaan er allemaal peultjes en vervolgens worden de bladeren geel en wordt de plant er niet meer mooier op in augustus/september. Jammer, want dan bloeit de rest van de tuin vaak nog wel.

Peultjes van het gebroken hartje

Wat te doen tegen ‘het gat’ in de tuin?

Let bij het planten goed op de standplaats van de plant in de tuin, om ‘een gat’ in de nazomer te voorkomen. Zo heb ik ‘m voor wat wintergroene struiken staan en bloeien er weelderige korenbloemen voor die de lege plek wel zullen opvullen. De kluit van het gebroken hartje kun je beter zoveel mogelijk met rust laten. Dus ga er niet iets overheen aanplanten, dan komt ze het jaar erna weer mooi op.

Gebroken hartje

Wat te doen tegen gele bladeren?

Ik heb wat jaren achter elkaar de gele stengels weggeknipt, maar ook wat jaren de plant uit zichzelf laten afsterven. Eigenlijk merkte ik geen verschil. Doorgaans lees je dat voortijdig afknippen de plant wel energie bespaart. Ik zag echter niet dat voortijdig afknippen de plant heeft gestimuleerd om nog net even extra te groeien of iets dergelijks. Dus ik kan niet zeggen of het zin heeft. Het kan in ieder geval geen kwaad. Afknippen is wel een uitkomst als je de gele bladeren niet mooi vindt in de tuin en bovendien kan het geen kwaad. Uiteindelijk zullen het ook slappe, verpieterde stengels worden wat er niet zo fraai uit ziet. Meestal de natuur zijn gang gaan hierin, dan hebben de schimmeltjes en insecten ook weer wat om op te peuzelen. Goed voor de tuin!

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *