Tuindingen | Waarom tuinieren met (kleine) kinderen?

Tuinieren heb ik altijd al leuk gevonden en bij gebrek aan ruimte voor mijn hobby heb ik sinds twee jaar een aparte moestuin erbij. Mijn kinderen neem ik, vaak uit noodzaak, gewoon mee. Nou ja, ‘gewoon’… Ik moet het wel een beetje leuk maken voor ze. Het kost best veel energie om je tuin te onderhouden als wel je kinderen een beetje lief bezig te houden zonder dat ze je ingezaaide radijsjes te pletter stampen of aan je groene tomaten lopen te trekken (je ontkomt er toch niet helemaal aan, laten we eerlijk zijn).
Toch krijg je er ook veel voor terug. En ik vind het belangrijk daar bij stil te staan. Daarom noem ik hieronder graag op wat het voor meerwaarde heeft dat ik mijn kinderen meeneem naar de moestuin!
IMG_20160727_101203

 1. De kinderen zien op hun bord hoe de zelf geplukte boontjes eruit zien na het koken. – ‘Zijn dat echt dezelfde?’ – ‘Ja, dat zijn echt dezelfde’- . Of ze daar nu blij mee zijn is een ander punt, maar het feit is dat ze beseffen dat eten koken ook wat doet met het uiterlijk (en de smaak) van de groente of fruit. Wat best wel weer hilarische effecten geeft aan de keukentafel, want ze willen het dan eigenlijk wel lekker vinden…
 2. Ze leren woorden zoals: gieter, compost -‘Mama, wat is compost?’ (…succes, mama!) -, een kas (‘dat is geen tent’), wortels, stengel, het verschil tussen een worm en een rups, snoeien (ook een moeilijke!) en nog veel meer.
 3. Ze zien dat sommige zaadjes héél klein zijn (worteltjes en radijsjes) en sommige zaden héél groot (pronkbonen of courgette). Dat geeft toch een bredere kijk op het woord ‘zaadje’ wat ze uit boekjes leren.
 4.  Ze leren dat sommige groenten onder de grond groeien en sommige juist boven de grond. Soms eten we boontjes uit de peul en soms eten we de peultjes op (ook boontjes). Raar maar waar. Mijn zoontje van 6, inmiddels 7 jaar, vindt dit dus opmerkelijk, terwijl dat voor ons vanzelfsprekend geworden is.
 5. Ze leren dat wortels soms ook heel klein kunnen zijn als je ze eruit trekt, al lijken ze van bovenaf juist zo mooi volgroeid en net als ‘in de supermarkt’. Het is dus een verassing wat er onder de grond is gebeurd!
 6. Ze leren waarom je een groter gat voor de volledige wortelkluit moet graven. Althans, daar ben ik nog mee bezig.
 7. Vieze handjes in de moestuin zijn niet erg, dan hebben ze volgens deze mama ‘hard gewerkt’! Liefde voor de stralende gezichtjes die je dan te zien krijgt.
 8. Ze vragen nu bij (bijna?) alles of ze het wel mogen opeten en stoppen het niet (meer) zomaar in hun mond wat er in hun ogen mooi uit ziet.
 9. Ze leren dat je onkruid weg moet halen, omdat anders de goede plantjes (bijvoorbeeld aardbeienplantjes) te weinig ruimte krijgen om te groeien. Dikke kans dat ze dan wel helpen plukken.
 10. Ze leren over de seizoenen, bijvoorbeeld dat je niet het hele jaar aardbeien kunt vinden (hoe graag ze dat ook willen).

Je hoeft niet een complete moestuin te hebben als ik, om bovenstaande te laten ervaren. Maar ik raad het wel aan ze mee te nemen in de tuinwerkzaamheden. Ze steken er meer van op dan dat je van te voren kon bedenken, is mijn ervaring!
Hebben jullie positieve ervaringen met kinderen en (moes)tuinieren? 
IMG_20160730_152246

Published by

14 Replies to “Tuindingen | Waarom tuinieren met (kleine) kinderen?

 1. Leuk dat je ze meeneemt in de tuin, denk dat ze er inderdaad veel van kunnen leren. Ik neem onze oudste ook vaak mee de tuin in, hij gaat dan een beetje spelen en ik wat tuinieren, af en toe helpt hij mee.
  Hij mag de rijpe tomaatjes plukken en opeten en plukt vaak “muntthee” 😀
  Maar lekker van genieten, straks is het winter en gebeurd er even niks in de tuin.

  1. Haha, vorig jaar plukten ze hier ‘bananen’ (kalebassen). Ik merk ieder jaar dat ze meer kunnen helpen! Inderdaad, het is zo weer voorbij. Jij ook succes!

 2. Ha wat heerlijk.
  Hier geen moestuin.
  We hebben wel bessen, frambozen en aardbeien in de tuin.
  En we hebben boeren in de familie. Mijn zoontje wist al vroeg hoe melk in de winkel kwam….
  En een paar weken geleden heeft hij bij de overgrootmoeder erwten gepeuld.
  En onderhand in het weer maïs kneuzen.

 3. Leuk om te lezen! Ik had over veel dingen nog niet nagedacht. Waarschijnlijk gevolg van het vermogen zelfs een cactus nog dood te laten gaan. Maar het maakt me wel voorzichtig enthousiast. Misschien gaan we hier volgend jaar toch maar iets in de tuin zetten. Aanhouders winnen, zeggen ze…

 4. Wat leuk om te lezen! Ik ben begonnen met mijn moestuin toen mijn kleine meisje was geboren… Toen moest ik zelf ook nog alles over tuinieren lkeren, maar ik vond het belangrijk dat ze leerde waar haar voedsel vandaan kwam… Ondertussen is het een van de dingen die ik het liefst doe! Lekker wroeten in de aarde…. dit jaar hebben de slakken de strijd gewonnen helaas 🙁 Maar ik geef niet op!

  1. Ik weet precies wat je bedoelt, dat gevoel lekker bezig te zijn met gewoon je tuin. Ja slakken hadden wij hier dit jaar ook gigantisch veel 🙁 En die regen heeft ook veel verpest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *