Zelf een vogelverschrikker maken

Inmiddels is Klaas niet meer uit onze tuin weg te denken. Dagenlang joeg hij me de stuipen op het lijf door er gewoon te zijn, maar inmiddels raken we gelukkig aan hem gewend. Klaas houdt me gezelschap tijdens het tuinieren en heeft inmiddels zijn eigen instagram-account waar hij zijn avonturen in deelt. Klaas heeft recentelijk een hersteloperatie gehad waardoor ik op het idee kwam te laten zien hoe ik hem gemaakt heb.

Gebruikte materialen:

 • Hennep touw
 • Schaar
 • Grove naald
 • Tuinbroek, gevonden in de kringloopwinkel
 • Geruit overhemd met knoopjes, van zoon
 • Hoed, van de kringloopwinkel
 • Jute zak, bijvoorbeeld van 5 december (ook gevonden in de kringloopwinkel)
 • Moestuinnet van de Lidl die ik nog over had
 • Een tak voor de schouders en een bamboe tuinstok voor in de lengte
 • Twee knopen voor de ogen
 • Stro en oude plastic tassen als opvulmiddel

Een vogelverschrikker maak je met stokken, touw en oude kleren. Stro en oude plastic tassen gebruikte ik als opvulling. Met wat leuke accessoires kun je er zelf iets fantastisch van maken!

Hoofd

Het hoofd heb ik gemaakt van een oude juten zak. Toevallig stond op die van mij een grote afgebeelde sinterklaaskop. Dit hoofd hield ik aan voor Klaas (vandaar de naam), dus ik heb er een grote bal van gemaakt en opgevuld met plastic tassen, omdat ik toen nog geen stro in huis had. Één kant van de jute zak kon ik daardoor afknippen en weglaten. De ‘bal’ knoopte ik na de opvulling vast met touw met daarin een lange bamboe stok waar de rest van het lijf ook aan komt. Om de ogen beter te accentueren naaide ik een paar overgebleven knopen erop en het hoedje naaide ik met een paar steken tussen hoofd en hoedrand vast met touw. Na het naaiwerk stopte ik nog wat stro onder de rand van de hoed om het effect van een warrig strokapsel te creëren.

Stokken vastmaken

Nadat ik het hoofd er goed en wel op had zitten maakte ik meteen de horizontale stok vast aan de verticale stok. Kijk een beetje naar een mooie torso-nek-hoofd-verhouding voor de juiste hoogte. Ik ben niet iemand die van alles van te voren gaat zitten uitmeten.

Zorg ervoor dat je de stok voor de armen of schouders in ons geval, goed vastbindt aan de verticale stok. Daar kun je een knoop voor gebruiken die ook in bovenstaande film te zien is. Waar helpen met opruimen bij scouting van mijn zoons al dan niet goed voor is 🙂

Armen

Als je een overhemd met knoopjes gebruikt, kun je de mouwen opvullen met stro en wat stro eruit laten bungelen voor een leuk effect. Alleen omdat onze Klaas een nogal actief Instagramleven leidt viel er regelmatig stro uit. Om meer uitval van stro te voorkomen heb ik in de eerste tijd dennenappels in de uiteindes als ‘stoppers’ gebruikt omdat ik die toevallig had liggen. Na de hersteloperatie besloot ik echter ook een moestuinnnet te gebruiken naar aanleiding van onderstaand filmje. Zo blijft de stro wat beter verdeeld in de mouwen en voorkwam dit ook de puntige uitsteeksels bij de schouders als de stro wat neigt te zakken. Zo blijft alles beter op zijn plek. Je rolt als het ware een lange worst van stro en die bevestig je tegen de horzontale stok en stop je in de mouwen. Neem ruim voldoende net en knip de overgebleven gedeeltes af. Het kan even een gepruts zijn.

Benen

Net als de armen maak je ook voor de benen een lange opgerolde worst van stro in een net. De benen leg je dan in een U-vorm door de broekspijpen van de tuinbroek. Een tuinbroek is handig, omdat je de hengsels meteen over de schouders kunt ophangen en het overhemd erin kan stoppen. In de buik onder het overhemd en in de broek kun je dan nog wat extra stro kwijt om een buikje te maken. Het vastnaaien van de broek aan het overhemd is niet nodig.

Details

Gaten in kleding is niet erg. Stop er bijvoorbeeld een flinke dot stro in en laat het uitpuilen voor een leuk effect. Ook heb ik het hoofd kan Klaas aan de achterkant met grove steken vastgenaaid en met stro opgevuld. Dat maakt een vogelverschrikker juist helemaal af. Laat wat stro achter bij de voeten en handen. Of misscien vind je het juist leuk nog klompen of laarzen te geven aan je vogelverschrikker.

Ik koos voor een rieten hoedje omdat ik dat een echt tuinhoedje vond, maar je kunt ook een vergiet gebruiken of een bloempot! Maar net wat je leuk vindt of wat je hebt liggen.

Bij de Action had ik ooit eens nepblaadjes gekocht aan ijzerdraad. Deze kun je ook in je vogelverschrikker prikken, net als nepbloemen, zodat het een echte verschijning wordt die in de tuin past.

Positioneren

Leuk dat je vogelverschrikker af is! Nu nog een leuk plekje bedenken voor in de tuin. Prik hem met de stok in de grond en voorlopig kan hij het heel lang uithouden! Valt hij snel om? Dan is een stevigere stok misschien de oplossing of een meer beschutte plek in de tuin. Momenteel heb ik Klaas wegens de langdurige regen maar in de tuinkas gezet om te drogen, want door zijn natte kleding en stro hij werd loodzwaar. Maar in principe is dit niet nodig en mag hij wat mij betreft verweren en ‘oud’ worden.

Posted in DIY

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *